|
Тема |
Re: Фондан? [re: medusa] |
|
Автор |
Eдин (такъв) |
|
Публикувано | 15.11.04 16:20 |
|
|
Спокойно, Дженифър я няма наоколо -- няма кой да ти пълни главата.
Фондан е вид гъстичък захросан захарен сироп, който се използва най-често за глазура на торти и сладкиши. Варят се захар, вода и глюкоза (до някъде около 120 градуса). Излива се на гладка и топлоустойчива повърхност (мраморна плоча, дъска) и се напръсква с вода. Оставя се да изстине до около 40-50 градуса и чак тогава се обработва с метална шпатула, като се обръща (нагъва) и разбърква подобно на начина, по който строителите работят с мазилката. Той започва да побелява. Доста време му трябва, за да получи гладка и мазна консистенция. Съставките: 500 г захар, 125 г вода, 100 г глюкоза. Може да го забъркаш и без да го вариш (3 1/2 чаши захар, 1/3 чаша гореща вода, 1/3 чаша глюкоза). Има и един друг вид фондан, който може да се разточва с точилка, но неговата рецепта не я знам.
-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?
|
| |
|
|
|