Diospyrus kaki е другото наименова-ние на райската ябълка. В превод « Diospyrus « означава «храна на боговете», а «кaki» - от японски - «плод на плодовете».
Нашият народ също е открил по kрасноречив начин «божествените» kачества и красота на тези плодове, като единствен от всички народи ги е свързал с библейската ябълка, изкушила Адам и Ева.;-)
Всъщност, родината на райската ябълка е централен Китай. Пренесена в Япония, тя се превръща във високо ценен овощен Вид. Разпрост-ранявайки се от изток на запад, днес райската ябълка е една от типичните за субтропичния пояс култури.
Твърди се, че още през XIII В. В България е пренесен Diospyrus lotus - кавказка хурма от грузински монаси, които посещавайки Бачковския манастир, са дарили фиданки от не-познатия до тогава овощен вид. Едва няколко века по-късно, през 1923-1924 г. е внесен у нас Diospyrus kaki . Най-напред е разпространен по Черноморието, а след това и в останалите подходящи райони в страната, като: Сандански-Петрич, Стара Загора, Сливен, Хасково, Пловдив, Плевен, Шумен и др.
Съдържанието на танин определя тръпчивостта на плодовете. На тази основа сортовете райска ябълка са разделени на три основни групи:
Константни сортове - стават годни за консумация след лагеруване;
безтанинни сортове - плодовете могат да се консумират веднага след беритбата им;
Вариращи сортове - тръпчивостта се определя от наличието на семена в плодовете.
Повечето от сортовете са константни.
Познати са над 800 сорта, като у нас се отглеждат едва 6-7 от тях. Обикновено сме свикнали да мислим, че южните култури са чубствителни към ниските температури през зимата. Райската ябълка може да се каже, че прави изключение, Сравнена с нара, маслината, смокинята и дафиновото дърво, тя е по-студоустойчива.Понася сравнително добре атмосферно засушаване, но задължително се отглежда при поливни условия. Живее 100-200 години и встъпва рано в плододабане към 3- татата - 4-тата година след засаждането.Райското дърво веднага се забелязва в градината. Не може да не се очаровате от тъмнозелените едри листа, които през есента се оцветяват в пурпурно-червен цвят. Тръпчивият вкус може да се отстрани преждевременно чрез обработка на плодовете с пущек от тамян, чрез дълбоко замразяване във фризер за един-два дни и др.Плодовете на райската ябълка се използват за консумация в прясно състояние, както и преработени в сладка, желета, мармалади, пестил, спиртни напитки и оцет.
Доматите не се ядат с коловете,на тиквите не се ядат листата-личен опит
|