|
Тема |
Re: Pelmeni????? [re: matiya] |
|
Автор |
Пoли (непознат
) |
|
Публикувано | 10.11.04 07:31 |
|
|
matiya,"пелмени" се наричат само,когато плънката е от месо.С други плънки имат друго название-"варенники" с картофи или извара,а също с всякакви сладки плънки или "манти" с месо и тиква. Това са руските варианти-това,което на практика се прави в руските семейства.Ще видиш какви ли не други варианти,което за почти 15 год. в Русия никога не съм срещнала на живо (освен с различни видове меса,включително еленско и рибени). Има италиански,китайски варианти с друг начин на защипване-съответно и други плънки,но за тях не съм специалист.В някои бивши Съветски републики лепят малко по-особен вид пелмени (които наричат именно така),но и за тях не мога да кажа нищо по-определено...Учили са ме на специално защипване,което практикуват в някои азиатски републики,но не на по-особенни плънки. Някъде режат квадрати,а не кръгове,които после защипват по същия начин.
В рецептата,която ти е дала Ира,махаш маслото и кис.мляко от тестото! За пръв път чувам в тесто за пелмени да се добавят подобни неща...
Тестото се забърква само с вода,яйце и брашно. За да се разточва добре,пробвай да забъркаш тестото с гореща вода-няма да имаш после никакви проблеми.Навсякъде препоръчват леденостудена вода,но съм пробвала и двата варианта-най-добре ми се разточва именно с гореща вода.Така ме учи една дагестанка,а те са майсторки.
Не знам за какви уредчета споменава Ира,но като човек изпробвал всякакви леснотийки,не ти ги препоръчвам! Не стават истински пелмени и дори ми се струва повече играчка. Има 2 начина на правене-чрез разточване на оба,рязане на кръгчета и лепене или най-често използвания от руснаците- парчета тесто оформят на пръчица,която режат на "бонбончета",които после всяко едно преди лепене разточват отделно.Аз обикновенно така правя,майка ми разточва оба (баничарка със стаж! )
Лепенето предполагам знаеш как става?
Ето ти и няколко сайта:
А ето и различни рецепти (смятам голяма част от тях за ресторантьорски "изгъзици",да ме прощават създателите на сайта...):
Погледни тук-стъпка по стъпка с картинки:
|
| |
|
|
|