|
|
| Тема |
Re: Относно киселото зеле [re: Sapiens-s-s] |
|
| Автор |
Mircha () |
|
| Публикувано | 09.11.04 18:47 |
|
|
|
Позволете да не се съглася с твърдението, че солта се утаява. Може да се утаи само неразтворената сол. Разтворената, на принципа на на движението от по-малка към по- голама концентрация, се разпределя сравнително равномерно в целия разтвор.
По време на ферментацията се образуват центрове с по-голяма концентрация на бактерии. Една от целите на претакането е тези бактерии да се разпределят равномерно. Другата цел е да се вкара достатъчно количество кислород в саламурата за да се ускори процеса на ферментация.
Според някой от специалистите, които са ме учили, претакането през първата седмица по-скоро забавя процеса. Добре е да се даде време на бактериите да се развият в достатъчно количество преди да започнем да ги разхождаме нагоре-надолу.
Много е хубаво, нищо да не правиш и след това да си починеш. Исп.нар. поговорка
| |
| |
|
|
|