|
|
| Тема |
Re: Относно киселото зеле [re: aз] |
|
| Автор |
Sapiens-s-s (човек) |
|
| Публикувано | 07.11.04 21:56 |
|
|
|
Няма кой знае какво значение.
Солта се ползва в качеството си на натриев хлорид, с което искам да кажа, че е необходима на зелето като консервант.
Има теория, че морската сол, която съдържа още куп соли е по-добра, но в никакъв случай това не е заради повечето соли. Също така, има теория, че йодираната сол "смивала" зелето, но досега това от никого не е доказано.
Слагай каквато имаш.
Каменната също не е лоша, но ще трябва да я разтваряш малко по-дълго време.
Всъщност, знаеш ли защо се притака зелето?
Ами точно заради това, че солта има тенденцията да се утаява на дъното, независимо, че е във вид на разтвор.
Затова се претака, за да се разпредели по-равномерно в разтвора. Иначе ще се натрупа на слой на дъното, а на повърхността ще е по-слабосолен разтвора и поради тази причина ще започне да цветясва.
Това е цялата философия и загадъчност на претакането.
Затова е достатъчно и да се побърбуника с маркучето за претакане, за да се поразмърда разтвора.

"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."
| |
| |
|
|
|