Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:04 09.07.25 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Ами червено цвекло? [re: venii]
Автор Sapiens-s-s (човек)
Публикувано02.11.04 15:24  



ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО С ХРЯНОВ СОС

Червеното цвекло, както и всички видове цвекла, е доста трудно смилаемо и затруднява стомаха.
Затова обикновено се вари или пече на фурна, с малко вода докато омекне..
Как става това.
Аз обикновено го варя в тенджера под налягане, като се слага вода да го покрие и супена лъжица оцет. Ако, недай си боже, сложиш сол, целият цвят преминава в течността и цвеклото става бледолико, обезцветява се и заприличва на ряпа.
След като го свариш - 20-30 мин. на слаб огън, изливаш водата и го оставяш да поизстине. Обелваш го старателно - много лесно се бели.
Сега вече го оставяш да изстине напълно.
Оттам нататък можеш да го нарежеш на филийки, на кубчета, да го настържеш на едро ренде.
Можеш да го залееш със зехтин и лимон, сол и малко чесън.
Можеш да сложиш и майонеза.
Но най-доброто е да направиш сос от хрян и да го залееш.
Така си отиват цвеклото с хряна, като че са родени един за друг.
Някъде бях писал за сос от хрян, сега ме мързи да го търся, пък и пустото дирене рядко работи.
Значи : По-голям корен от хрян (малките са по-хубави, но не са удобни за стъргане) се настъргва на много ситно ренде. Този процес е много мазохистичен, що сълзи и сополи се леят, да не ти споменавам...
Обаче пък прочиства и белите ти дробове и носоглътката.
След като го настържеш го разбъркваш с лимонов сок, сол, филия сух бял хляб, натопен в прясно мляко и леко изстискан, една кисела ябълка, също настъргана на много ситно ренде до пюре, захар, зехтин или олио.Всичко се разбива с вилица или домакинска тел за яйца, но не и с пасатор.
Това е т.н. хрянов сос.
Можеш да си го сложиш в бурканче в хладилника, има голяма трайност, разкошен е за супи от всякакъв вид.
За да се намали лютивината му, може част от него да смесиш със сметана или майонеза и така да полееш цвеклото.

"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."


Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Ами червено цвекло? venii   02.11.04 11:12
. * Re: Ами червено цвекло? зeлka   02.11.04 11:28
. * Re: Ами червено цвекло? Sapiens-s-s   02.11.04 15:24
. * Re: Ами червено цвекло? Stefka   02.11.04 15:42
. * Re: Ами червено цвекло? w_pooh   02.11.04 19:19
. * А като ми омръзне тоя me   02.11.04 23:56
. * Re: А като ми омръзне тоя Sapiens-s-s   03.11.04 01:09
. * Не са бе! me   03.11.04 06:19
. * Re: Не са бе! Sapiens-s-s   03.11.04 12:24
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.