|
Тема |
Re: Те това е.... [re: abettor] |
|
Автор |
Sapiens-s-s (човек) |
|
Публикувано | 24.10.04 15:30 |
|
|
Аз не искам да ми тежеш на душата...
Значи, по принцип гъби не бива да се мият, но не е догма. Както и не бива да се режат, а се чупят на ръка на подходящи парченца. Но и това не е догма.
Обикновено се поръсват с брашно, объркват се на сухо и така брашното почиства повърхностите на гъбата.
При масловките рандеманът е много нисък, защото задължително се обелва долната, гъбеста повърхност под шапката, прилича на дунапрен и е жълта на цвят.
След това вече могат да се готвят.
Аз бих ти препоръчал да ги задушиш в масло около 15- 20 мин., да ръснеш малко черен пипер и сол.
Това може да си го хапнеш само така, но може да е заготовка за друго ястие.
Например, можеш да чукнеш 4-5 яйца, да изчакаш 2 мин. и да ги поразбъркаш, така че да станат на парцали.
Можеш да направиш много вкусна каша.
За целта слагаш 2-3 от вече задушените гъби да се сварят в 1 л. вода, леко подсолена.
В мазнината, в която са се задушавали гъбите можеш да сипеш 2 пълни с.л. брашно, да го позапържиш до много светлокафяво, след което да го разредиш при непрекъснато бъркане с бульона от гъбите до не много гъста каша (след изстиване много се сгъстява!). Гъбите нарязваш на малки парченца и ги връщаш в кашата. Можеш да подправиш с малко лют пипер и/или добре счукана скилидка чесън.
Можеш да ползваш заготовката и да ги сготвиш с ориз.
Слагаш гъбите в тенджера или тавичка, според това, как искаш да ги сготвиш - в тенджера или на фурна.
Ще продължа с варианта за фурна.
В тавичката наливаш 3 1/2 чаши вода, ако си използвал мазнината за друго ядене (тя е най-ценна, защото е чудесно овкусена със соковете е ароматите на гъбите), добавяш зехтин или масло (ако не те е страх още от холестерола...Ама нали ти ставаш "Все по-хубав", значи не те е страх още  ), начупваш или нарязваш вече задушените в масло гъби, пъхаш във фурната ( на 4 горе и долу) и чакаш да заври. Докато чакаш, пиеш една бира за настроение, изсипваш в купичка една чаша ориз, промиваш го добре, докато спре да пуска мътнобяла вода.
Като заври добре течността във фурната, изсипваш и разпределяш ориза равномерно по тавичката.
Оставяш го за 15 мин пак във фурната, намаляваш на 1 отгоре и отдолу и го оставяш така за 30 мин. Изключваш нагряването и оставяш тавичката за още 10 мин. във фурната.
Това е.
Накрая поръсваш с черен пипер, по желание и със ситно нарязан магданоз.
Сервираш като поизстине.
"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."
|
| |
|
|
|