|
Тема |
Киш [re: mania4ka] |
|
Автор |
Dip () |
|
Публикувано | 15.10.04 07:14 |
|
|
Може вече добре да сте си похапнали с гостите, но за следващо парти предлагам едно предястие, което може да мине и за основно ястие, т.нар киш (quiche). "Един" да ме прощава ако пак своеволно съм употребила английската дума, но никъде не ми се е мяркал българския превод
За тези които не знаят, киш-а е нещо като "отворена торта" напълнена с вскусни нещица от типа на бекон, шунка,зеленчуци, гъби, кашкавал и пр. , залят със смес от яйца и мляко и запечен на фурна. Дъното на тортата, ако може така да се нарече, се прави от маслено тесто; но може да се замени с меки филии хляб (без кората) или натрошени солени бисквити (кракерки), та даже и от крутони. Рецептата която предлагам е за спаначен киш с бекон
Необходими продукти:
1 1/4 ч.ч брашно
1 1/2 ч.л. сол
1/2 ч.ч маргарин (или масло)
2-4 с.л. ледена вода
1 глава лук
1/2 ч.ч настърган кашкавал
60 гр. бекон
1 пакетче (300 гр.) замръзен спанак (размръзен и изцеден от водата)
2 ч.ч прясно мляко
4 яйца
черен пипер
Разбърква се брашното и 1/2 ч.л сол. Към тях се прибавя маргарина, след това една по една се добавят 2-4 с.л ледена вода докато се оформи тестото. (Ако искате може да използвате готово маслено тесто) Сложете тестото в хладилника поне за 1 час. След като го извадите го разточете на кръг с размерите на тавичката в която ще го печете. За киш-а се използва специална керамична (може и да греша, но в тези късни доби нещо точните думи не ми идват)тавичка с накъдрени краища - нещо като дълбока чиния.
Та, слагате разточеното тесто в/у тази чиния, полепвате го добре по стените и дъното и пак го слагате в хладилника за 15 мин. Преди да го сложите в преварително загрятата до 375 ф (около 200 Ц) фурна, сложете парче фолио да покрие тестото и в/у него изсипете ориз или зрял сух боб, за тежест. Пече се около 20 мин.
На котлона се запържва лука + бекона докато омекнат и леко покафенеят. Тази смес се изсипва на дъното на чинията с опеченото тесто. В/у нея се слагат кашкавала и след това спанака. В отделна купа се разбиват яйцата и прясното мляко, черния пипер и останалата сол и се изсипват внимателно отгоре. Пече се на същата темп. около 45 - 50 ми. Преди да го нарежете изчакайте да изстине поне 30 мин.
|
| |
|
|
|