1.САЛАТИ И ПРЕДЯСТИЯ
Салата от зеле и моркови, вариант с или без майонеза.
Салата от сварено червено цвекло на кубчета, объркано със сос от настърган хрян, смесен с майонеза и филия накиснат и изцеден сух бял хляб.
Салата от боб с нарязан на "лунички" червен лук, осолен, намачкан, престоял 15-20 мин.и промит, олио, оцет, с или без черен пипер.
Салата от варени картофи на кубчета, лук както за бобената салата, майонеза. Салата от варени картофи, лук, топлопушена скумрия, почистена от кожата и костите и накъсана на малки парченца, лимонов сок.
Салата от извара, разбита с настърган лук, майонеза и червен пипер.
Салата от изцедено кисело мляко, чесън, копър и краставички, т.н. салата "Снежанка".
2.ОСНОВНО ЯДЕНЕ
Пилешки пържоли от бут или филе ( има ги в магазини "Европа" на килограм при цена около 5 -5,50 лв./кг.), мариновани в подходяща за целта марината ( потърси и погледни моя рецепта в архива. Абе, то е ясно, че няма да я потърсиш...
Марината за пилешко: Сол, чесън, тъмен соев сос, червен пипер, черен пипер, лют пипер, лимонов сок, чимен, всичко направено на гладка паста (червения пипер накрая, за сгъстител), маже се равномерно и по малко, в хладилника за няколко часа, след това на открита скара ( ако имате такава ) или панирано в "Орли".
Пилешки бутчета в по-голямо количество в голяма тава във фурната с олио или масло, малко вода или бира.
Пилешко филе, разцепено по средата на две, или пилешко бон-филе, панирано в пане орли, предварително мариновано за кратко време в горепосочената марината и панирано в пане "Орли" ( яйца, брашно, бира или прясно мляко или вода, горчица, сол, черен пипер, 1-2 скилидки чесън, всичко направено на каша с консистенцията на боза. Белтъците може да бъдат разбити на гъста пяна отделно и след това смесени внимателно с основната смес.).
В същата панировка може да се панира кашкавал или сирене (кашкавалът престоял един час в ледена вода), леко сварен карфиол на розички.
Телешки шницели, отрязани напречно на влакната на тънко, също панирани в "Орли" или по традиционния начин: яйце-брашно-яйце.
Кюфтета "Метр д'отел" (рецептата я има в клуба, в темата за кюфтетата), печени на скара или в тавичка, на фурна. От мене да мине, пак ще ти спестя търсенето.
КЮФТЕТА "МЕТР Д'ОТЕЛ"
====================
Продукти: ( за три порции по две големи кюфтета )
- 500 гр. кайма
- 40 гр. краве масло
- магданоз (или копър),чубрица,червен и черен пипер, сол
- 2 с.л. галета
- 1 ч.л. горчица
- мазнина
Месото се омесва със солта ( ако каймата не е готова ),галетата, чубрицата,червения и черен пипер и се оформя на 12 питки.
Масло, предварително отпуснато на стайна температура се разбива със ситнонарязания магданоз или копър и горчица, оставя се във фризера или хладилника докато се стегне добре. Разделя се на 6 равни части, оформени като топчета.
В средата на 6 от питките се слага по едно топче и се покрива с другите 6 питки, като крайщата им се притискат.
Нареждат се в обилно намазана с мазнина тава и се изпичат в гореща фурна като се обръщат през 5 минути.
Стават чудесно и на скара.
Пиле "Душка" - става лесно, бързо, поднася се и студено, стават много порции, "наяжда", става за тържествен случай.
ПИЛЕ "ДУШКА"
=============
Едно пиле се сварява и обезкостява. Месото се обърква с едно пакетче ( 125 гр. ) разтопено прясно масло и подправки - магданоз, копър,чубрица, черен пипер и сол. Подправките може да са и сухи, според сезона. Всичко се слага в подходяща тавичка, отгоре се покрива с тънко отрязани пластинки топено сирене ( реже се по-лесно, ако го подържиш известно време в камерата).
Полива се със застройка от 4 яйца, 25 мл. прясно мляко, 3 суп.лъжици брашно.
Пече се на дъното на фурната при 250 градуса 20 мин и 10 мин. само отгоре.
ПАЛАЧИНКА С ПЛЪНКА ОТ ПИЛЕШКО МЕСО
==================================
(много удобно ядене за посрещане на гости)
1. За палачинките:
3 яйца, 1 ч.чаша брашно, 1 1/2 ч. чаши прясно мляко, на върха на ножа сода.
Варианти:
1.1 Палачинките се изпържват в тиган поотделно. Излизат към 12 палачинки.
1.2 Сместа се изсипва в предварително подгрята тавичка, стандартна за фурната с разтопено 125 гр. масло.
2. Плънка:
Едно голямо пиле се сварява, обезкостява и нарязва на малки парченца.
Изпържва се 3-4 глави лук, добавя се месото и се поизпържва заедно с лука.
Накрая се добавя черен пипер и доста голямо количество нарязан пресен (или сух) джоджен.
Във всяка палачинка се слага от плънката, загъва се и се сервира.
Допълнение: Към плънката може да се добавят и позапържат гъби.
Палачинката, с плънката в нея, може да се навие и панира по класическия начин.
Може да се сервира върху листо от зелена салата със забучено стръкче магданоз.
Пиле, печено върху сол или пиле на бутилка върху сол. Може в голямата тава на фурната да се сложат 4 пилета и да се изпекат едновременно.
Ето една рецепта на Цаньо Сърнев:
ШИШЕ В ПИЛЕ
Няма грешка, точно така е, както сте го прочели. Ако пилето е малко, купувате бутилка бира от 330 г, ако е голямо - половинка „светло". Отваряте бутилката и я мушвате в пилето - от трътката към шията. Шишето е пълно да не го изсмучете предварително. В най-старата си тавичка посипвате дъното с пръст морска сол и поставяте пилето по гръб, така че гърлото на шишето малко да се подава от горния отвор на пилето и да не се излива. Печете в умерена фурна. След като заври бирата, тя започва да изтича и да залива пилето. Солта си знае своето - йод. Пече се, докато пилето се зачерви от всички страни. Изваждате празната бутилка от пилето и слагате каса бира до себе си. Останалото е летене...
Успех!
"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."Редактирано от Sapiens-s-s на 14.10.04 17:48.
|