Веднага давам една идея - изпитана многократно с успех - за салата (или предястие). Мисля, че се води "Иракска (или иранска???) салата", но това не е толкова важно.
Основни продукти: кус-кус - 1 пакет, майонеза - 1 кутия, кис. мляко - 1-2 лъжици, печени чушки - примерно 2, кис. краставички - на вкус, малко сирене, чесън, подправки на вкус - черен пипер, сол... Приготовление: сваряваш кус-куса в подсолена вода, изцеждаш го и го оставяш на мира да изстине. Майонезата се разбива с киселото мляко (за пухкавост), слага се настърганото или натрошено сирене (аз лично го предпочитам натрошено, че се усеща по-добре). После метваш всичко останало (нарязано на ситно) и бъркаш. Украса - според фантазията. Хубавото на тази салата: върви и с вино, и с твърд алкохол (ракия, водка), засища, всеки може да си сервира сам, можеш да я приготвиш доста време преди да дойдат гостите (даже като попрестои е още по-вкусна). Друг изпитан у нас трик за по-дълго седене край масата са малките лозови сърмички и кюфтенца, забучени на клечки за зъби (като на коктейл). Сега е сезона на гроздето - пробвай да набучиш (пак на клечки) кашкавалче и грозде (черно), сиренци и грозде.... Те ти и десерт, и мезе!
Можеш да изпечеш във фурната месо в плик (шпиковано с морков, чесън, с подправки), хем не трябва да го наглеждаш, хем става като мозък. Ако намериш по-дребни картоф - слагай и тях в плика при месото - само хубаво измити, без да са белени. Може и друго - едри картофи, пак добре измити, необелени се "обличат" в домакинско фолио (колкото гости - толкова картофи). Пекат се обаче доста дълго. Поднасят се директно във фолиото, разтворено, и се цепват на 4. Към тях се прави сос - може майонезен с копър (може и с готова майонеза от онези с разните неща в тях - кис. краставички, копър...).
Успех и прятно изкарване!
|