|
Тема |
Съжалявам за Полусферична торта [re: tinkerbell] |
|
Автор | 1 жeнa (Нерегистриран) | |
Публикувано | 23.09.04 17:57 |
|
|
Съжалявам, че не можах напълно да ти помогна.
Със сигурност знам, че имам рецептата в някоя от старите Бурди, дори визуално си спомням снимката, но ...
Старите ми броеве на Бурдите са на вилата, на тавана и ... едва когато ги намеря, ще мога да постна рецептата.
Все пак рожденият ден не е един, нали ...???
Всяка година по един
Ще си я имаш в запас.
Най-важното е детенцето да е здраво и весело!:-)))
Цункай я от една непозната лелка с най-добрите ми пожелания.
А за другите ми идеи - радвам се, че поне малко съм ти помогнала.
И ако все пак решиш да използваш желатин - бих ти предложила една чудесна торта с праскови за празника. Не се плаши, нищо сложно, само трябва да внимаваш с желирането.
За блата : 4 яйца; 6 лъжици захар; 6 лъжици брашно.
За пълнежа: Кремообразна сметана (може и течна, а съм използвала и суха понякога)+ захар; праскови (пресни, но предварително сварени леко като за компот- или направо половинки праскови от компот)
За желето: 2 суп.лъжици желатин на зърна
----------------
Яйцата+ захарта + брашното се разбиват с миксер.
Не се добавя нищо повече !!!
Изсипват се в тортена омазнена и набрашнена форма за торта и се пече в предварително загрята фурна до зачервяване. Вади се и се оставя да изстине във формата си..
Блата е само един и не е дебел, а тънък.
Трябва да е така, за да може после безпрепятствено да направиш украсата отгоре.
Намазваш блата (както е във формата) с разбитата със захар сметана.
Отгоре нареждаш половинките праскови (с кората нагоре). Слагаш в хладилника.
От прецедения сок, в който си сварила прасковите (или сока от компота) и желатина правиш желето (вж темата за желирането). Когато желете започне да стяга и е полу-течно - заливаш тортата. Слагаш отново в хладилника да стегне добре. После вадиш, украсяваш с шприц - розички, вълнички и т.н.
Естествено в средата пишеш и едно "ЧРД мило дете!".
И пак слагаш в хладилника. Вади се оттам едва преди сервирането, освобождава се от пръстена на тортата, набучват се свещичките и следва целия приятен ритуал нататък.
Много лека за ядене, вкусна и ефектна торта е.
Като вариант става и с кайсии.
Друг вариант е с обезкостени череши, шайби от киви и др.п.
Е, това е от мен като компенсация за полусферичната торта
Успех
|
| |
|
|
|