|
Тема |
Re: Как се научихте да готвите? [re: Sapiens-s-s] |
|
Автор |
Eowyn_ (весела) |
|
Публикувано | 02.09.04 17:21 |
|
|
Много свежа тема!
Ами аз сравнително отдавна се научих. Учител не съм имала- тази работа става преди всичко с безкрайно желание и любов.
В началото започнах да правя предимно сладки работи- сладкишчета, агнес, пасти от врем на време и т.н. След време обаче осъзнах, че и основните манджи са също толкова приятни за готвене. Даже сега повече си падам по тях. Обичам... обичам миризмата на задушаваща се кайма, примесена с кимион... обичам аромата на тортилите, запечени със зеленчуци и кашкавал... обичам уханието на розмарина, на ригана, на запечените картофи, на шоколадовата торта... просто обичам кухнята и печката . Много криво ми става ако дълго време не готвя (у нас предимно майка ми се занимава с това). Някак си- зялинявам.
Обаче да не си мислите че не съм правила мизерщини в кухнята- любимото ми изпълнение бяха овесените ядки. Правих някакви кифлички с тях- в тимбалчетата за крем карамел. Слагах там разни продукти- кисело мляко, сода, брашно и т.н. и накрая суровите овесени ядки. Като ги опекох просто не ставаха за ядене. Добре че баща ми е рециклираща машина, та изяде част от тях . И всякакви други подобни сладкишчета във формички... За това сега правя само мъфини- те поне са сигурни ;)
Иначе готварското изкуство... незнам дали може да се каже, че се научава. То се чувства. Преди време, в кръга на шегата разбира се, разправях как искам да уча в готварски техникум. Но се радвам че не го направих- едва ли щях да усещам кухнята и подправките като сега, ако професионално се занимавах с тях.
Да се научиш да готвиш е трудно. Да се научиш да понасяш порвалите си също. Да се научиш да обичаш кухнята не- това или, е така или не. Да се научиш да влагаш любов в яденето е трудно... но всичко това се научава. Някои го правят сами, като мен, на други им е показвано. Ваното е че всички по един или друг начин сме разбрали как става номера.
Тал: Роханският балрог се използва за ездитен добитък.
|
| |
|
|
|