|
Тема |
Re: Кълцани шницели [re: lna] |
|
Автор | Timon (Нерегистриран) | |
Публикувано | 25.08.04 21:29 |
|
|
КЪЛЦАНИ ШНИЦЕЛИ
1 кг кайма – смляна от нетлъсто свинско или телешко месо, 2 с.л. галета, щипка сода бикарбонат – изгасена в 1 с.л. кисело мляко, 1 яйце, сол на вкус и повечко черен (или бял) пипер.
Омесваш много добре каймата с всички останали продукти. Готовата смес разделяш на топки – от 1 кг кайма излизат около 12-14 шницела.
Отделно си приготвяш: плоска чиния с брашно, дълбока чиния с разбити яйца и малка тавичка с повече галета.
Всяка топка кайма оформяш като кебапче. Овалваш го първо в брашното, след това го топиш в яйцето. Накрая го слагаш в тавичката с галета и го затрупваш хубаво с нея. Разплескваш го (както си е в галетата), оформяш го като шницел – т.е. елипса, изтупваш го леко и го слагаш настрана в сух плосък съд. Така – докато ти свършат топките кайма. Наредените един върху друг готови шницели, оставяш да отлежат за час-два в хладилника.
Пържиш ги в повечко сгорещено олио, предварително потопени в разбито яйце.
NB! Ако приготвиш по-голямо количество шницели, тези които са ти „излишни” в момента, можеш да съхраниш като полуфабрикат за по-дълго време във фризера и оттам да си вадиш и пържиш колкото бройки искаш. За целта след като са ти отлежали приготвените шницели в хладилника, разпределяш ги на бройки, като между всеки шницел слагаш лист полиетиленово фолио. Количеството за едно пържене нареждаш един върху друг в стереопорена подложка, слагаш в пликче за фризер, след което замразяваш. Когато са ти необходими шницели (например за гости или за вечеря) – изваждаш едно пакетче от фризера, оставяш ги да се размразят по естествен начин и само пържиш... 
|
| |
|
|
|