здравей!
книги има няколко по Славейков, купих си ги всичките, но не мисля, че вършат работа. те са пълни с претенциозни и сложни рецепти, които никой нормален човек няма време и желание да готви. за сметка на това в тях най-често липсват основни правила за използване на микровълновата.
с две думи да ти кажа моето лично мнение от тригодишен опит с микровълнова - ДА, микровълновата става за приготвяне на доста неща изцяло и за приготвяне на отделни етапи от други ястия. много хора категорично считат, че МВ печка за нищо не става освен да топли вода и да прави пуканки, но мисля, че говорят наизуст или защото не знаят какво да правят с уреда.
съвет: отдели време и порови в архива на клуба - темата е много популярна и си спомням, че няколко пъти сме я обсъждали много оживено, като са се давали доста рецепти.
съвет: потърси из Интернет (ако четеш на английски или руски) съвети за използване на микровълнова. не толкова рецепти, колкото общи правила.
ето някои правила, за които се сещам в момента:
1. използват се огнеупорни стъклени, порцеланови, специални пластмасови съдове. метални, дървени, с метални кантове, дори и съдове със "златен" кант по ръба - забранено.
2. стреми се да използваш кръгли съдове. разпределението на топлината е такова, че най-бързо се загряват краищата, а най-бавно - в средата.
3. стреми се да използваш еднакви по големина парчета - например, ако печеш месо, картофи, или когато размразяваш. иначе едното ще се свари, докато другото още ще е сурово (замръзнало). ако ще ползваш редовно МВ за размразяване, прави си порциите с месо, които ще замразяваш, по-малки и еднакви по размер.
4. при микровълновите твърдо важи правилото "по-голям обем - повече време за приготвяне", което не е валидно винаги при обикновеното готвене.
5. при варене и задушаване в микровълнова е необходимо значително по-малко количество вода, отколкото при обикновеното готвене - около 1/3 от това, което би сложила нормално. колкото по-водни са зеленчуците например, толкова по-малко вода. аз лично задушавам картофи с масло в йенска тенджера практически без вода.
6. внимавай да не избухне нещо - цели яйца с черупки не се варят! грахчета, цели небелени картофи също могат да направят беля понякога. например, цели небелени картофи, които стават като печени на жар в микровълновата, трябва да се набодат с вилица на няколко места.
7. РАЗБЪРКВАЙ и ОБРЪЩАЙ поне два пъти за времето за приготвяне.
8. времето за приготвяне при всяка МВ печка е индивидуално. пробвай, наблюдавай и ще се ориентираш постепенно за кое колко време ти трябва с твоята печка.
общо взето, ако микровълновата ти печка има и грил, възможностите се увеличават много.
какво най-често правя аз в МВ печка:
1. печени картофи с кожата - няколко еднакво големи картофа само се измиват без да се белят, набождат се с вилица тук-там и се пекат на макс. мощност само микровълни. време: за 4-5 големи картофа около 15 минути.
2.задушени картофи (стандартната ми гарнитура, вече само в микровълнова!) - нарязани на кубчета, посолени, с масло или мазнина, с мъъъничко вода, в йенска тендежрка с капак. време: за 4-5 големи картофа около 15 минути
3. риба в плик за печене - с масло, с горчица, с подправки, с квото ми хрумне - става задушена. пробвала съм с пъстърва и сьомга.
4. задушени зеленчуци - като картофите, но по-малко време
5. само на грила - пържоли, кюфтета, наденици, кебапчета всекакви варианти.
6. яйца по панагюрски - благодаря на клуба, от тук научих рецептата. лесно, бързо и без цапотене.
7. гювечета с каквото се сетиш. да, наистина стават много бързо, още повече като отчетеш, че не губиш 15 минути за загряване на фурната.
8. печени ядки - фъстъци, орехи, бадеми.
9. варя кремвирши - без вода! просто нарязани на парчета и за 4 кремвирша една минута на макс.мощност...
10. сос бешамел за лазанята
11. понякога си играя да правя междинни обработки в микровълновата - да задуша нещо, да разтопя масло, да втасам козунак... такива ми ти работи
пекла съм веднъж и фъдж вътре.
изобщо, ползва се яко....Редактирано от бypkaнчe на 23.08.04 11:56.
|