Здрасти Бомбчо,
отдавна не съм влизала в клубчето, и да си призная не очаквах такава тема. И понеже съм на такава вълна вече доста време, (минах през доста балансирани и не толкова балансирани диети, сега май ме е подхванала тукашната лудост НВД) ще те зарадвам с любими неща, които са не само допустими за този начин на хранене, но и вкусни. Щото еднообразието при приготвянето на храната наистина убива всяко желание да смениш начина на хранене, особено за кулинари, които се опитват да наместят вкусното между изискванията на този или онзи диетичен Господ. А има и един друг момент - салатите. Ако имам време ще ти пусна две-три рецепти за по-нетрадиционни салати, които си заместват чудесно едно хранене.
Та прибави към списъка ...
Пилешки рулца със зеленчуци
пилешки гърди без кожата (броят зависи от диетичните гладници )
спанак (за 4 пилешки ролца ми отива 1/2 кг спанак)
моркови по-тънички - за всяко рулце по 1 (те се водят Restrict Consumption, което ще рече ограничена консумация, но това количество е допустимо)
1/2 глава лук, нарязана на дребно
1-2 скилидки чесън
сирене (аз използвам бяло саламурено за спаначеното пюре)
малко настърган кашкавал
Разряваш пилешките гърди и ги изтъняваш така, че да се получи нещо близко до правоъгълно парче, удобно за навиване. Поръсваш с лимон и подправки - черен пипер, млян кориандър, каквото обичаш и оставяш настрана. Дори и да се поскъса тук-там, плънката не е течна, така че няма страшно пак ще се получи.
Задушаваш лука, добавяш нарязания спанак и задушаваш до омекване, добавяш малко натрошено сирене, пасираш (правя го на ръка без пасатор), добавяш чесъна на дребно и намазваш пюрето равномерно върху бъдещите рулца. По средата поставяш морковът цял, и навиваш рулото. Закрепваш с клечки за зъби или дървено шишче и подреждаш в тавичка. Тавата е само леко намазана със зехтин, ръсваш и отгоре по капка-две на всяко руло, поливаш с около половин чаша бульон или топла вода и печеш на средна температура. десетина минути преди да ги извадиш, поръсваш с настърган кашкавал и това е.
Може да замениш морковите с нарязани на дребно маслини, малко по-друг вкус, но въпрос на предпочитания.
Друга възможност е пюре от броколи и моркови, яйца на дребно и аспержи в средата, ами получават се няколко чудесни разнообразия.
Наденица с яйца в касерол
1/2 кг наденица, за прдепочитане е пуешка, не знам дали се намира такова нещо при вас, или пилешка, щото са по-леки от свинската и говеждата.
1 зелена чушка, нарязана на дребно
1 малка глава лук
2 ч.ч. извара (обезмаслена)
2 ч.ч. настърган кашкавал, пише обезмаслен, ама той за мен е пълна отврат, така че по преценка
3-4 яйца (или преработен заместител)
1 ч.ч. мляко (обезмаслено)
1/2 ч.ч. грахам брашно (ако няма някаквъв вид пълнозърнесто и то е в ограничените храни, но 1/2 ч не е кой знае колко)
1 ч.ч. пресен лук нарязан на дребно
В тефлонов тиган се запичат надениците, нарязани на кръгчета, зеления пипер и лука, до порозовяване на наденицата и лука. Отделно се разбиват яйцата, млякото, брашното в малко студено мляко първо до гладкост, зеления лук, кашкавала, изварата. Смесват се с надениците и сместта се изсипва в подходящ касерол (малка керамична тавичка), или йенагласова такава, предварително намазана със зехтин. Пече се на средна температура докато при боцване с нож по средата на касерола, излезе чист. 10-ина минути трябва да поседи преди да се нареже на порции.
Друг път още, че се разписах като за световно ...
До скоро
|