Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 03:30 07.06.24 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: рецепта за суши [re: Aurora]
Автор mania4ka (madness)
Публикувано21.04.04 16:34  



ЧИРАШИЗУШИ

Необходими продукти:
400 г. ориз, 160 г. оцет, 20 г. захар, 10 г. сол (за сушимеши), 20 г. шийтаке (японски ароматични гъби), 200 г. моркови, 100 г. грах, 50 г. скариди, 1 яйце, нори (хартия от японски водорасли)

Приготовление:
За около два часа накисваме ориза в 450 г. вода, след което го сваряваме. Докато оризът е горещ, заливаме го с оцет, в който предварително сме разтворили захарта и солта. Изчакваме около 10-15 минути, докато оризът поеме течността, като през това време разбъркваме. С помощта на ветрило ускоряваме изсъхването на ориза. Докато изчакваме ориза, накисваме шийтаке (японските гъби) да омекнат. След като гъбите са готови, нарязват се на ситно. Към тях прибавяме захар и сол и съвсем леко ги сваряваме. Нарязваме морковите на пръчици и ги сваряваме със захар и сол. Грахта се сварява със сол. Гъбите, морковите и грахта прибавяме към готовия ориз сушимеши. Яйцето го разбиваме и от него правим палачинки. Нарязваме го на конци. Скаридите се варят 1-2 минути със сол. Нори се нарязва на тънки ивици. С яйцата, скаридите и нори може да украсите сушимеши по ваш вкус, за да бъде приятно за консумация. Сервира се в купа.

Суши е най-популярното японско ястие и има хилядолетна история. В най-стари времена сушито е било просто метод за съхранение на риба. В големи делви редували сурова, изчистена риба с ориз и сол, затискали с голям камък и оставяли една година да ферментира. После ядяли рибата и изхвърляли ориза. За да се ускори процеса на ферментация по идея на жителите на столицата Едо (Токио) започнали да прибавят оризов оцет за незабавно постигане вкуса на ферментацията. Това което днес наричаме суши, датира приблизително от 18 век и представлява съчетание от ориз с оцет и риба, морски дарове, зеленчуци според сезона … или омлет. Тъй като за японците храмата трябва да е наслада за всички сетива, приготовлението на суши се смята за форма на изкуство и известните майстори на суши се почитат като артисти. Много са видовете суши, всяко със собствена история и традиции, три обаче са основните популярни по цял свят: Нигири-суши, Норимаки-суши и Темаки-суши.



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* рецепта за суши Aurora   20.04.04 19:04
. * Re: рецепта за суши Sapiens-s-s   21.04.04 00:53
. * Re: рецепта за суши 1 жeнa   21.04.04 16:15
. * Re: рецепта за суши Sapiens-s-s   21.04.04 23:11
. * Re: рецепта за суши mania4ka   21.04.04 16:34
. * Re: рецепта за суши бypkaнчe   21.04.04 18:27
. * Re: рецепта за суши mania4ka   21.04.04 23:27
. * Re: рецепта за суши 1 jena   22.04.04 10:09
. * Re: рецепта за суши Aurora   22.04.04 19:06
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.