|
Тема |
Re: kak se tochat kori za banitza? [re: Mina] |
|
Автор | cook (Нерегистриран) | |
Публикувано | 13.04.04 22:35 |
|
|
Кори се правят много лесно, но трудно се обяснява направата им. Все пак:
Ще ти трябват около 500 г. брашно най-много, сол, топла вода,
В половината от брашното правиш кладенче, слагаш солта и по малко прибавяш водата, като непрекъснато обираш от брашното и го замесваш. Тестото става не много твърдо.Разделяш го на няколко топчетаа - големи колкото половината ти юмрук. Като се поотпусне малко тестото, след около 15 - 20 мин. започваш да го разточваш с точилка. Номерът е да го направиш възможно най-тънко.Това става като навивайки го на точилката леко го разширяваш настрани..За да не се лепи непрекъснато ръсиш брашно. После ръсиш плънката и навиваш. В намазана тава подреждаш навитите кори една до друга и ръсиш мазнина.
По-лесният начин за тънки кори е чрез теглене.
Правиш си тестото по горната рецепта и намазваш всяко топче с много олио.Оставяш да втаса и разточваш с точилка ,колкото можеш. След това с леко придръпване и натопени в мазнина пръъсти изтегляш краищата като се движиш в кръг.Забравих да ти кажа, че разточената с точилка кора се поставя върху стара покривка и тогава се тегли.Получава се така, че кората се прикрепва върху гънките на кората/ не изпъваш много покривката и гледаш да е по-стара, защото от мазнината става на петна/. Когато раазтеглиш кората до положение полупрозрачна, изрязваш с остър нож дебелите краища, ръсиш плънка по цялата кора и с поовдигане на покривката от една страна навиваш кората.След това ти е ясно. Както виждаш обяснението е сложно, но пвярвай, изпълнението на втория начин е по-леесно и баницата по-вкусна.
Не се предавай, ще се справиш.
|
| |
|
|
|