В увода на "Българска традиционна кухня" на Димитър Мантов пише дословно следното :... " Третият пласт в традиционната ни кухня е резултат от влиянието на съседните страни ( особено на Гърция ). Например сармите от лозов лист са гръцки специалитет, а и не само те."...
..."Всички тези "пластове" ни карат да наречем нашата кухня "традиционна", а не "национална", защото вече трудно може да се каже за някое ястие дали е местно или е резултат на чуждо влияние. Кръстовищното ни положение на Балканския полуостров и това, че сме мост на три континента, са се отразили и в това отношение. Има и много странни названия, за които обикновено не се замисляме. Например думата "манджа" звучи като турска, а тя е италианска. "Чиния" ни препраща към Китай, откъдето са били доставяни чиниите ( Чин - Китай ).
И още : "В България доматите са отглеждани от малцина градинари, а чак до двадесетте години ( някъде и по-късно ) на настоящото столетие ( става дума за ХХ век - бележката е моя ) червените домати са били консумирани само печени на огън и след това скълцани на "михляна каша" ( "михле"е диалектното название на доматите), а зелените домати са били ползвани при готвене на някои ястия и за приготвяне на туршии.
Турците наричат доматите "френк патладжан". На някои места в България е познато названието "френски патладжани", другаде "червени михлета" и "червени патладжани".
От зеленчуците, които били пренесени от Америка, чушките ( на новогръцки - пипер ) още презшестнадесетото столетие били отглеждани по нашите земи и по целия Балкански полуостров, особено лютивите сортове."
Та, това е положението.
И се казват "чушки", все пак, а не "пипер", както на някои им се иска ...
Нека диалектните форми си ги пазите в родното село или град и да ползваме литературно установените термини. Може много да ви се иска да казвате "сини домати, даже "син патладжан", обаче правилното е просто "патладжан".
В Ботевградско, например вместо вишни и череши се употребява "кисели череши и сладки череши". Както и "червен лук"за кромида и "бял лук"за чесъна. А известния червен салатен лук се нарича "Врачешки", може би защото названието "червен" вече е заето от кромида.
"Свободата не може да се симулира..."
|