Petyata, Минаваща ти е отговорила много точно на твоите "защо"-та, за което съм й безкрайно благодарна.Наистина, има ритуали, които се предават от баба на внучка и се спазват като даденост - дори да се бях сетила да я питам, едва ли щеше да ми отговори. Иначе и аз като теб обичам да питам, ама вече няма кой да ми отговаря...
Ето моята рецепта за козунаци:
10 яйца
1 л прясно мляко
1 кг захар
2 кубчета прясна мая /предпочитам я пред сухата/
около 4 кг брашно
0,250 мл олио + 0,250 мл мас - за тестото
2 ч.ч. олио + мас - за омесване на тестото
1 лимон - сок и настъргана кора
ванилия
мармалад, орехи, стафиди - слагам ги на око
От вечерта накисвам стафидите в ирландски коняк и изваждам яйцата от хладилника - да пренощуват на стайна температура. На сутринта се развихрям:
Маята се размива в 1 ч.ч. хладко прясно мляко, добавяме 1 с.л. захар, малко брашно и разбъркваме да се получи рядка кашичка. Оставя се на топло да втаса. Брашното се пресява няколко пъти с щипка сол и се изсипва в съда за месене, като в средата му се прави кладенче. Отделно в голяма купа се разбиват яйцата, добавяме останалото мляко, в което е разтворена захарта и коняка, в който са киснали стафидите. Разбърквам добре и внимателно изсипвам мазнината, предназначена за тестото. Шупналата мая сипвам в кладенчето на брашното, отгоре поръсвам малко брашно и оставям да втаса втори път. През това време изстисквам сока и настъргвам жълтата част от кората на 1 лимон и всичко това се прибавя към сместа в купата. Накрая слагам ванилията и разбърквам. Щом маята се надигне отново, започвам внимателно да сипвам от сместа в кладенчето и да бъркам, докато брашното поеме течността. Ако е необходимо се добавя още брашно, така че да се получи меко тесто. Сега вече започва великото месене, разтягане, усукване и всякакъв тормоз, като от време на време тестото се разстила, отгоре се сипва малко от мазнината за месенето и схватката продължава до изчерпването на мазнината. Тестото капитулира окончателно, след като се тресне стотина пъти върху плота за месене /предупредете съседите да не си помислят, че къщата се срутва / Най-после тестото се намазва с мазнина и се оставя на топло да втасва.
Втасалото тесто се познава по това, че като се бодне с пръст, дупката бързо се запълва, а и обемът се удвоява. Разпределяме го на четен брой парчета. Всяко парче се разстила върху намазнена повърхност във форма на правоъгълна кора /точилка не се използва!/. Едната кора се намазва с мармалад, поръсва се със счукани орехи и се навива на руло, като се усуква. Втората кора се поръсва обилно с накиснатите стафиди и се навива по същия начин. Двете рула се усукват едно около друго и се слагат във намазнената форма за печене. По-горе споменах, че използвам кексова форма с дупка или продълговата форма, като тестото трябва да заема половината от обема на формата. Козунакът трябва да втаса за последно и щом изпълни тавата, се намазва с яйце, поръсва се със захар или мак и се пече при 150 градуса около 50 минути - това е времето за моята печка.
По този начин се приготвят останалите козунаци. При тази доза излизат 7-8 броя - в зависимост от големината на формите. Докато се опече последният козунак, първият е вече ометен та се налага да разгонвам изгладнялата тълпа около мен - все пак козунаците трябва да оцелеят до Великден
  
|