Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 03:53 17.07.25 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Козунак с мармалад и стафиди [re: Stefanie]
Автор Stefanie (непознат)
Публикувано25.03.04 20:30  



Petyata, Минаваща ти е отговорила много точно на твоите "защо"-та, за което съм й безкрайно благодарна.Наистина, има ритуали, които се предават от баба на внучка и се спазват като даденост - дори да се бях сетила да я питам, едва ли щеше да ми отговори. Иначе и аз като теб обичам да питам, ама вече няма кой да ми отговаря...

Ето моята рецепта за козунаци:

10 яйца
1 л прясно мляко
1 кг захар
2 кубчета прясна мая /предпочитам я пред сухата/
около 4 кг брашно
0,250 мл олио + 0,250 мл мас - за тестото
2 ч.ч. олио + мас - за омесване на тестото
1 лимон - сок и настъргана кора
ванилия
мармалад, орехи, стафиди - слагам ги на око

От вечерта накисвам стафидите в ирландски коняк и изваждам яйцата от хладилника - да пренощуват на стайна температура. На сутринта се развихрям:
Маята се размива в 1 ч.ч. хладко прясно мляко, добавяме 1 с.л. захар, малко брашно и разбъркваме да се получи рядка кашичка. Оставя се на топло да втаса. Брашното се пресява няколко пъти с щипка сол и се изсипва в съда за месене, като в средата му се прави кладенче. Отделно в голяма купа се разбиват яйцата, добавяме останалото мляко, в което е разтворена захарта и коняка, в който са киснали стафидите. Разбърквам добре и внимателно изсипвам мазнината, предназначена за тестото. Шупналата мая сипвам в кладенчето на брашното, отгоре поръсвам малко брашно и оставям да втаса втори път. През това време изстисквам сока и настъргвам жълтата част от кората на 1 лимон и всичко това се прибавя към сместа в купата. Накрая слагам ванилията и разбърквам. Щом маята се надигне отново, започвам внимателно да сипвам от сместа в кладенчето и да бъркам, докато брашното поеме течността. Ако е необходимо се добавя още брашно, така че да се получи меко тесто. Сега вече започва великото месене, разтягане, усукване и всякакъв тормоз, като от време на време тестото се разстила, отгоре се сипва малко от мазнината за месенето и схватката продължава до изчерпването на мазнината. Тестото капитулира окончателно, след като се тресне стотина пъти върху плота за месене /предупредете съседите да не си помислят, че къщата се срутва/ Най-после тестото се намазва с мазнина и се оставя на топло да втасва.
Втасалото тесто се познава по това, че като се бодне с пръст, дупката бързо се запълва, а и обемът се удвоява. Разпределяме го на четен брой парчета. Всяко парче се разстила върху намазнена повърхност във форма на правоъгълна кора /точилка не се използва!/. Едната кора се намазва с мармалад, поръсва се със счукани орехи и се навива на руло, като се усуква. Втората кора се поръсва обилно с накиснатите стафиди и се навива по същия начин. Двете рула се усукват едно около друго и се слагат във намазнената форма за печене. По-горе споменах, че използвам кексова форма с дупка или продълговата форма, като тестото трябва да заема половината от обема на формата. Козунакът трябва да втаса за последно и щом изпълни тавата, се намазва с яйце, поръсва се със захар или мак и се пече при 150 градуса около 50 минути - това е времето за моята печка.
По този начин се приготвят останалите козунаци. При тази доза излизат 7-8 броя - в зависимост от големината на формите. Докато се опече последният козунак, първият е вече ометен та се налага да разгонвам изгладнялата тълпа около мен - все пак козунаците трябва да оцелеят до Великден




Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ Stefanie   23.03.04 08:52
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ Petyata   23.03.04 08:58
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ Muska   09.04.04 12:15
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ (Курабийки) french girl   23.03.04 12:09
. * още малко по темата от други източници Petyata   23.03.04 12:24
. * Re: още малко по темата от други източници Debora   09.04.04 20:41
. * Re: още малко по темата от други източници ocean   09.04.04 22:37
. * Една стара рецепта Petyata   23.03.04 12:25
. * Re: рецепта минaвaщa   23.03.04 13:14
. * Re: рецепта Petyata   23.03.04 13:27
. * Re: месенето Petyata минaвaщa   23.03.04 13:42
. * Re: месенето Petyata Petyata   23.03.04 13:51
. * Re: плънка Petyata минaвaщa   23.03.04 13:59
. * Re: Една стара рецепта babaToHka   23.03.04 21:11
. * Re: Една стара рецепта яroдka   24.03.04 10:35
. * с риск да дублирам някоя от рецептите Petyata   23.03.04 12:50
. * Re: с риск да дублирам някоя от рецептите Petyata   23.03.04 12:51
. * Re: с риск да дублирам някоя от рецептите Petyata   23.03.04 12:53
. * Re: с риск да дублирам някоя от рецептите илeн   07.04.04 19:26
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ яroдka   23.03.04 13:06
. * Re: ягодка минaвaщa   23.03.04 14:08
. * Re: ягодка яroдka   24.03.04 10:58
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ Лилия   23.03.04 13:07
. * Козуначени кифлички ! tanqs   23.03.04 14:12
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ Cпacka   23.03.04 17:13
. * еее точно нещо такова търсех :) Petyata   23.03.04 17:27
. * Re: еее точно нещо такова търсех :) Cпacka   23.03.04 17:57
. * Re: еее точно нещо такова търсех :) минaвaщa   23.03.04 18:52
. * ама страшни сте :) Petyata   24.03.04 09:43
. * Re: ама страшни сте :) bimba   24.03.04 09:52
. * Тънкости при козунаците Stefanie   24.03.04 08:45
. * Re: Тънкости при козунаците Petyata   24.03.04 09:58
. * Re: Тънкости при козунаците- Petyata минaвaщa   24.03.04 10:49
. * Re: Тънкости при козунаците- хехе Petyata   24.03.04 11:02
. * Re: Тънкости при козунаците Teди   25.03.04 15:45
. * С риск да досадя... Petyata   29.03.04 09:07
. * Re: С риск да досадя... french girl   29.03.04 11:12
. * Re: не досаждаш :-) минaвaщa   29.03.04 14:42
. * Re: За маята Stefanie   31.03.04 08:12
. * Хе-хеее! Cпacka   06.04.04 10:23
. * Втасване в хладилника memo   24.03.04 20:06
. * Re: Втасване в хладилника Petyata   25.03.04 08:44
. * Re: Втасване в хладилника Becи   25.03.04 13:45
. * Re: Втасване в хладилника яraдka   25.03.04 15:13
. * Re: Втасване в хладилника memo   25.03.04 15:26
. * Re: Втасване в хладилника Petyata   25.03.04 15:42
. * Австрийска великденска халтура Becи   25.03.04 16:03
. * Re: Втасване в хладилника memo   25.03.04 21:44
. * Re: Втасване в хладилника Jena   06.04.04 16:31
. * Re: Втасване в хладилника Petyata   06.04.04 17:31
. * Re: Втасване в хладилника jena   07.04.04 17:02
. * Козунак с мармалад и стафиди Stefanie   25.03.04 20:30
. * Re: Козунак с мармалад и стафиди Лokyмka   03.04.04 16:53
. * Re: Козунак с мармалад и стафиди Cтpeйнджъp   04.04.04 11:49
. * Re: Козунак с мармалад и стафиди Stefanie   04.04.04 12:03
. * Козунак с яйце в средата Petyata   05.04.04 12:15
. * Re: Козунак с яйце в средата french girl   05.04.04 15:48
. * Re: Козунак с яйце в средата ProBily   05.04.04 19:00
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ ProBily   05.04.04 19:06
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ Petyata   05.04.04 19:14
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ минaвaщa   05.04.04 19:37
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ Stefanie   05.04.04 21:31
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ ProBily   05.04.04 22:13
. * Re: едно малко уточнение за начинаещи минaвaщa   07.04.04 10:54
. * Re: едно малко уточнение за начинаещи Лokyмka   07.04.04 11:28
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.