|
Тема |
Re: Българска национална кухня [re: jara] |
|
Автор |
Иpeтo (ентусиаст) |
|
Публикувано | 25.03.04 11:19 |
|
|
Чакайте сега да ви кажа, защото и аз много се интересувам от тази тема. От две-три години насам обикалям командировки по Балканите, а тези хора се вживяват до такава степен да ме хранят, като че точно това е целта на командировката ми . Значи за таратора - "Таратор" или поне така му казват имат и Албанците, но то е просто подчеснено кисело мляко с нарязани много наедро орехи. Точно във вида, в който ние го правим, никой от комшийте не го прави, ама айде,ще им простим на чужденците ако не могат да хванат тънката разлика между нашенския таратор и соса тартар например или между баш нашата си баница и бюрека, който правят и турци и македонци и албанци и т.н.
За много от манджите може да се поспори чии са. Има и много весели случки като например - меню в сръбски ресторант в което видях следното - Shopska salata - traditional Serbian salad with tomatos, cucumbers and white chese!
А пък веднъж един колега турчин беше тук (аз съм във Виена) и отидохме наългарски ресторант. Поръчахме си за начало супа-топчета и като я опита той прихна - трябваше, казва, да дойда във Виена, да ида в Български ресторант, за да опитам пак супата - топчета на баба ми, която не я бях ял 20 години!
Обаче това, което никъде не съм яла по балканите (или поне за момента се сещам) е:
1/пълнени сухи чушки с боб
2/ чушки с яйца и сирене
3/ всичките възможни летни манджи, дето баба ми ги правеше и им викаше "лютеница", а пък тук някъде ги срещнах из форума под наименованието "врачанска разядка"
4/пилешка каша
Ееех, мила родна кухня...
|
| |
|
|
|