Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:03 16.07.25 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: с риск да дублирам някоя от рецептите [re: Petyata]
Автор Petyata (на тръстиката)
Публикувано23.03.04 12:51  



Плетен великденски козунак от Пелопонес и Гръцки великденски хляб
Публикувано отEditor Време: Четвъртък, Април 24 @ 20:15:33 CDT
Със Съдействието на Invisible

Продукти за козунака:
8-9 ч.ч. брашно, пресято брашно
2 ч.ч. + 2-3 с.л. мляко
50 г прясна мая или 2 пакетчета суха
1 3/4ч.ч. захар
1 ч.ч. бадеми, смлени
1 ч.л. сол
настърганата кора на 1 портокал
2 с.л. ситно смлян анасон
1/4ч.ч. зехтин
5 яйца, много добре разбити


ПРИГОТВЯНЕ:
Стоплете млякото и го изсипете в купа. Добавете маята, 1 ч.ч. брашно и 1/4ч.ч. захар. Покрийте с кърпа и оставете на топло за 1 час да втаса.
В голяма купа, смесете 7 ч.ч. брашно, смлените бадеми, солта, останалата захар, портокаловата кора и анасона. Направете кладенче в средата. Добавете сместа с маята, зехтина и разбитите яйца. Бъркайте от центъра към краищата на купата докато се оформи тестото.
Поръсете плота с брашно и месете тестото, като добавяте още брашно, ако е необходимо, докато стане гладко и не лепне по ръцете, около 12 минути. Сложете тестото в намазана с олио купа, покрийте с кърпа и оставете в топло помещение, без въздушно течение да втаса(докато увеличи двойно обема си) за минимум два часа.
Разделете тестото на 6 малки топки и разточете всяка на около 30 см дълго руло и с диаметър 5 см. Сложете три рула, съединете краищата им и сплетете на плитка. Съединете краищата в другия край. Сложете две яйца между ивиците на плитката. Повторете процедурата и направете втория козунак. Поставете козунаците в намазана с масло тавичка, покрийте с кърпа и осатвете на топло за около два часа да втаса(да увеличи обема си двойно).
Загрейте фурната до 190 градуса. Разбийте жълтъка с малко мляко и с четка намажете повърхността на хляба. Отгоре поръсете с тънко нарязани бадеми. Печете около 40-45 минути или до златисто кафяво

Продукти за хляба:
5 твърдо сварени яйца, боядисани в червено
3 яйца
500 г брашно
40 г прясна или 20 г суха мая
100 г захар
100 г краве масло
настърганата кора на 1 портокал
1/2ч.л. сол
1 ч.л. анасон
1 жълтък
50 г сусам



ПРИГОТВЯНЕ:
Разтворете маята с 1 с.л. захар и 6 с.л. топла вода и малко брашно на гъста паста и оставете на топло място за около 30 минути да шупне(ако използвате суха мая, следвайте указанията за употреба). Сипете брашното в голяма купа, направете кладенче в средата , добавете шупналата мая, разтопеното масло, настърганата портокалова кора, останалата захар, 3 яйца, солта и анасона и замесете тестото. Омесете добре върху набрашнена повърхности, поставете в купа, покрийте с платнена кърпа и оставете на топло място да втаса (да увеичи двойно обема си), минимум за един час.

Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете с олио тавичка за печене. Извадете тестото от купата и отново омесете върху набрашнена повърхост. Отделете 2/3от тестото, оформете на продълговата пита. Останалото тесто разделете на 4 части и оформете 30 см рула от всяко парче. Оформете две по две на плитка.
Леко сплескайте краищата на питата и заобиколете с плитките. Разбийте жълтъка с 1 с.л. вода и намажете питата с поръсете със сусама. Оставете на топло за 20 минути да втаса отново.
Направете 5 кръгли вдълбнатини в питата и поставете в тях червените яйца. Сложете във фурната и печете около 35-40 минути.

Не дразнете клетката лъвът е паянтов


Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ Stefanie   23.03.04 08:52
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ Petyata   23.03.04 08:58
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ Muska   09.04.04 12:15
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ (Курабийки) french girl   23.03.04 12:09
. * още малко по темата от други източници Petyata   23.03.04 12:24
. * Re: още малко по темата от други източници Debora   09.04.04 20:41
. * Re: още малко по темата от други източници ocean   09.04.04 22:37
. * Една стара рецепта Petyata   23.03.04 12:25
. * Re: рецепта минaвaщa   23.03.04 13:14
. * Re: рецепта Petyata   23.03.04 13:27
. * Re: месенето Petyata минaвaщa   23.03.04 13:42
. * Re: месенето Petyata Petyata   23.03.04 13:51
. * Re: плънка Petyata минaвaщa   23.03.04 13:59
. * Re: Една стара рецепта babaToHka   23.03.04 21:11
. * Re: Една стара рецепта яroдka   24.03.04 10:35
. * с риск да дублирам някоя от рецептите Petyata   23.03.04 12:50
. * Re: с риск да дублирам някоя от рецептите Petyata   23.03.04 12:51
. * Re: с риск да дублирам някоя от рецептите Petyata   23.03.04 12:53
. * Re: с риск да дублирам някоя от рецептите илeн   07.04.04 19:26
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ яroдka   23.03.04 13:06
. * Re: ягодка минaвaщa   23.03.04 14:08
. * Re: ягодка яroдka   24.03.04 10:58
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ Лилия   23.03.04 13:07
. * Козуначени кифлички ! tanqs   23.03.04 14:12
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ Cпacka   23.03.04 17:13
. * еее точно нещо такова търсех :) Petyata   23.03.04 17:27
. * Re: еее точно нещо такова търсех :) Cпacka   23.03.04 17:57
. * Re: еее точно нещо такова търсех :) минaвaщa   23.03.04 18:52
. * ама страшни сте :) Petyata   24.03.04 09:43
. * Re: ама страшни сте :) bimba   24.03.04 09:52
. * Тънкости при козунаците Stefanie   24.03.04 08:45
. * Re: Тънкости при козунаците Petyata   24.03.04 09:58
. * Re: Тънкости при козунаците- Petyata минaвaщa   24.03.04 10:49
. * Re: Тънкости при козунаците- хехе Petyata   24.03.04 11:02
. * Re: Тънкости при козунаците Teди   25.03.04 15:45
. * С риск да досадя... Petyata   29.03.04 09:07
. * Re: С риск да досадя... french girl   29.03.04 11:12
. * Re: не досаждаш :-) минaвaщa   29.03.04 14:42
. * Re: За маята Stefanie   31.03.04 08:12
. * Хе-хеее! Cпacka   06.04.04 10:23
. * Втасване в хладилника memo   24.03.04 20:06
. * Re: Втасване в хладилника Petyata   25.03.04 08:44
. * Re: Втасване в хладилника Becи   25.03.04 13:45
. * Re: Втасване в хладилника яraдka   25.03.04 15:13
. * Re: Втасване в хладилника memo   25.03.04 15:26
. * Re: Втасване в хладилника Petyata   25.03.04 15:42
. * Австрийска великденска халтура Becи   25.03.04 16:03
. * Re: Втасване в хладилника memo   25.03.04 21:44
. * Re: Втасване в хладилника Jena   06.04.04 16:31
. * Re: Втасване в хладилника Petyata   06.04.04 17:31
. * Re: Втасване в хладилника jena   07.04.04 17:02
. * Козунак с мармалад и стафиди Stefanie   25.03.04 20:30
. * Re: Козунак с мармалад и стафиди Лokyмka   03.04.04 16:53
. * Re: Козунак с мармалад и стафиди Cтpeйнджъp   04.04.04 11:49
. * Re: Козунак с мармалад и стафиди Stefanie   04.04.04 12:03
. * Козунак с яйце в средата Petyata   05.04.04 12:15
. * Re: Козунак с яйце в средата french girl   05.04.04 15:48
. * Re: Козунак с яйце в средата ProBily   05.04.04 19:00
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ ProBily   05.04.04 19:06
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ Petyata   05.04.04 19:14
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ минaвaщa   05.04.04 19:37
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ Stefanie   05.04.04 21:31
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ ProBily   05.04.04 22:13
. * Re: едно малко уточнение за начинаещи минaвaщa   07.04.04 10:54
. * Re: едно малко уточнение за начинаещи Лokyмka   07.04.04 11:28
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.