Плетен великденски козунак от Пелопонес и Гръцки великденски хляб
Публикувано отEditor Време: Четвъртък, Април 24 @ 20:15:33 CDT
Със Съдействието на Invisible
Продукти за козунака:
8-9 ч.ч. брашно, пресято брашно
2 ч.ч. + 2-3 с.л. мляко
50 г прясна мая или 2 пакетчета суха
1 3/4ч.ч. захар
1 ч.ч. бадеми, смлени
1 ч.л. сол
настърганата кора на 1 портокал
2 с.л. ситно смлян анасон
1/4ч.ч. зехтин
5 яйца, много добре разбити
ПРИГОТВЯНЕ:
Стоплете млякото и го изсипете в купа. Добавете маята, 1 ч.ч. брашно и 1/4ч.ч. захар. Покрийте с кърпа и оставете на топло за 1 час да втаса.
В голяма купа, смесете 7 ч.ч. брашно, смлените бадеми, солта, останалата захар, портокаловата кора и анасона. Направете кладенче в средата. Добавете сместа с маята, зехтина и разбитите яйца. Бъркайте от центъра към краищата на купата докато се оформи тестото.
Поръсете плота с брашно и месете тестото, като добавяте още брашно, ако е необходимо, докато стане гладко и не лепне по ръцете, около 12 минути. Сложете тестото в намазана с олио купа, покрийте с кърпа и оставете в топло помещение, без въздушно течение да втаса(докато увеличи двойно обема си) за минимум два часа.
Разделете тестото на 6 малки топки и разточете всяка на около 30 см дълго руло и с диаметър 5 см. Сложете три рула, съединете краищата им и сплетете на плитка. Съединете краищата в другия край. Сложете две яйца между ивиците на плитката. Повторете процедурата и направете втория козунак. Поставете козунаците в намазана с масло тавичка, покрийте с кърпа и осатвете на топло за около два часа да втаса(да увеличи обема си двойно).
Загрейте фурната до 190 градуса. Разбийте жълтъка с малко мляко и с четка намажете повърхността на хляба. Отгоре поръсете с тънко нарязани бадеми. Печете около 40-45 минути или до златисто кафяво
Продукти за хляба:
5 твърдо сварени яйца, боядисани в червено
3 яйца
500 г брашно
40 г прясна или 20 г суха мая
100 г захар
100 г краве масло
настърганата кора на 1 портокал
1/2ч.л. сол
1 ч.л. анасон
1 жълтък
50 г сусам
ПРИГОТВЯНЕ:
Разтворете маята с 1 с.л. захар и 6 с.л. топла вода и малко брашно на гъста паста и оставете на топло място за около 30 минути да шупне(ако използвате суха мая, следвайте указанията за употреба). Сипете брашното в голяма купа, направете кладенче в средата , добавете шупналата мая, разтопеното масло, настърганата портокалова кора, останалата захар, 3 яйца, солта и анасона и замесете тестото. Омесете добре върху набрашнена повърхности, поставете в купа, покрийте с платнена кърпа и оставете на топло място да втаса (да увеичи двойно обема си), минимум за един час.
Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете с олио тавичка за печене. Извадете тестото от купата и отново омесете върху набрашнена повърхост. Отделете 2/3от тестото, оформете на продълговата пита. Останалото тесто разделете на 4 части и оформете 30 см рула от всяко парче. Оформете две по две на плитка.
Леко сплескайте краищата на питата и заобиколете с плитките. Разбийте жълтъка с 1 с.л. вода и намажете питата с поръсете със сусама. Оставете на топло за 20 минути да втаса отново.
Направете 5 кръгли вдълбнатини в питата и поставете в тях червените яйца. Сложете във фурната и печете около 35-40 минути.
Не дразнете клетката лъвът е паянтов
|