Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:15 16.07.25 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема още малко по темата от други източници [re: Stefanie]
Автор Petyata (на тръстиката)
Публикувано23.03.04 12:24  



* Гръцкият вариант:
Цуреки е гръцкият хляб за празника
Традиционният великденски хляб в Гърция се нарича цуреки. Той се приготвя винаги на Велики петък. В средата на хляба се поставя червено яйце, което символизира кръвта на Христос. За приготвянето на хляба са необходими: 2,5 кг брашно, 1 с. л. сол, 4 пак. мая, разтворени в топла вода, 10 яйца, разбити със захар, 2 пак. масло, разтопени в мляко, 1 ч. л. бахар, 1 ч. л. анасон, 3 жълтъка, 1/3 ч. ч. сусам, 5 твърдо сварени червени яйца. Бахарът и анасонът се варят във вода. Брашното и солта се поставят в голяма купа, като в средата се прави кладенче. Там се изсипват жълтъците и останалите яйца, разбити предварително със захар и мляко. Прибавя се разтопеното масло, бахарът и анасонът и тогава всичко се размесва с ръце. Тестото се меси, докато стане меко. Готовото тесто се поставя в тава и отгоре се намазва с масло. Оставя се да втаса на топло. Преди да се изпече, от тестото се правят малки кръгли хлебчета, като в средата се поставят боядисаните яйца. Отгоре се намазват с жълтък и се поръсват със сусам. Хлябът се пече около 45 минути при температура 350 градуса.
* По виенски
Необходимите продукти за кулинарното изкушение са 1 кг бяло брашно, 10 г сол, 50 г мая, 250 г захар, 80 г масло, 80 мл олио, 5 яйца, 250 мл прясно мляко, ванилия и лимон. Маята се разбива предварително с малко брашно и прясно мляко. "Най-добре е да изчакате около 20 минути, за да набухне", категорично препоръчва Фотий. Всички други продукти се затоплят предварително и се смесват с маята. Сместта се меси продължително време до момента, в който тестото започне да се отлепва от съда. Маестрото уточнява, че тестото втасва за 60 минути и нито секунда повече. После се оформя като козунаци в предпочитаната форма и се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 20-30 минути. "По желание можете да добавите ядки, кандирани плодове, локум, стафиди, парченца шоколад", казва Фотий.
* бие се 100 пъти
Тестото се бие 100 пъти в земята
Баба Лидия Заркова има своя рецепта и никога не я променя. На килограм брашно тя слага 5 яйца, 200 г мазнина по избор, 300 г захар, 200 г прясно мляко, ванилия и разбира се, мая. Започва месенето, което е дълго и трудно като родната икономическа реформа. Както реформата бие народа, така се бие и тестото. На пода се слага найлон и замесеното брашно се удря с всичка сила в земята най-малко сто пъти. Без жал и угризения. Иначе нищо няма да стане. На село маята е кът, казва баба Лидия, а тя е най-важното нещо. Обърка ли се, не чакай хубави козунаци. Плакала съм като дете, когато съм провалила козунака, спомня си баба Лидия. Дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването. Той трябва да се къса на конци. Става ли на трохи, щом се реже, значи, че сте прекалили със захарта.Дори и да сте спазили всички препоръки дотук и да сте омесили идеалното козуначно тесто, всичко може да рухне при печенето. Правило номер едно е тавата да се слага в слаба фурна. Да се пече бавно - поне четиридесет минути. Най-добре се разбира дали козунакът е добре опечен, като се мушне в него клечка от метла. Ако тя излезе суха, значи козунакът ви ще е страхотен и всички ще си оближат пръстите.

Не дразнете клетката лъвът е паянтов


Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ Stefanie   23.03.04 08:52
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ Petyata   23.03.04 08:58
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ Muska   09.04.04 12:15
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ (Курабийки) french girl   23.03.04 12:09
. * още малко по темата от други източници Petyata   23.03.04 12:24
. * Re: още малко по темата от други източници Debora   09.04.04 20:41
. * Re: още малко по темата от други източници ocean   09.04.04 22:37
. * Една стара рецепта Petyata   23.03.04 12:25
. * Re: рецепта минaвaщa   23.03.04 13:14
. * Re: рецепта Petyata   23.03.04 13:27
. * Re: месенето Petyata минaвaщa   23.03.04 13:42
. * Re: месенето Petyata Petyata   23.03.04 13:51
. * Re: плънка Petyata минaвaщa   23.03.04 13:59
. * Re: Една стара рецепта babaToHka   23.03.04 21:11
. * Re: Една стара рецепта яroдka   24.03.04 10:35
. * с риск да дублирам някоя от рецептите Petyata   23.03.04 12:50
. * Re: с риск да дублирам някоя от рецептите Petyata   23.03.04 12:51
. * Re: с риск да дублирам някоя от рецептите Petyata   23.03.04 12:53
. * Re: с риск да дублирам някоя от рецептите илeн   07.04.04 19:26
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ яroдka   23.03.04 13:06
. * Re: ягодка минaвaщa   23.03.04 14:08
. * Re: ягодка яroдka   24.03.04 10:58
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ Лилия   23.03.04 13:07
. * Козуначени кифлички ! tanqs   23.03.04 14:12
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ Cпacka   23.03.04 17:13
. * еее точно нещо такова търсех :) Petyata   23.03.04 17:27
. * Re: еее точно нещо такова търсех :) Cпacka   23.03.04 17:57
. * Re: еее точно нещо такова търсех :) минaвaщa   23.03.04 18:52
. * ама страшни сте :) Petyata   24.03.04 09:43
. * Re: ама страшни сте :) bimba   24.03.04 09:52
. * Тънкости при козунаците Stefanie   24.03.04 08:45
. * Re: Тънкости при козунаците Petyata   24.03.04 09:58
. * Re: Тънкости при козунаците- Petyata минaвaщa   24.03.04 10:49
. * Re: Тънкости при козунаците- хехе Petyata   24.03.04 11:02
. * Re: Тънкости при козунаците Teди   25.03.04 15:45
. * С риск да досадя... Petyata   29.03.04 09:07
. * Re: С риск да досадя... french girl   29.03.04 11:12
. * Re: не досаждаш :-) минaвaщa   29.03.04 14:42
. * Re: За маята Stefanie   31.03.04 08:12
. * Хе-хеее! Cпacka   06.04.04 10:23
. * Втасване в хладилника memo   24.03.04 20:06
. * Re: Втасване в хладилника Petyata   25.03.04 08:44
. * Re: Втасване в хладилника Becи   25.03.04 13:45
. * Re: Втасване в хладилника яraдka   25.03.04 15:13
. * Re: Втасване в хладилника memo   25.03.04 15:26
. * Re: Втасване в хладилника Petyata   25.03.04 15:42
. * Австрийска великденска халтура Becи   25.03.04 16:03
. * Re: Втасване в хладилника memo   25.03.04 21:44
. * Re: Втасване в хладилника Jena   06.04.04 16:31
. * Re: Втасване в хладилника Petyata   06.04.04 17:31
. * Re: Втасване в хладилника jena   07.04.04 17:02
. * Козунак с мармалад и стафиди Stefanie   25.03.04 20:30
. * Re: Козунак с мармалад и стафиди Лokyмka   03.04.04 16:53
. * Re: Козунак с мармалад и стафиди Cтpeйнджъp   04.04.04 11:49
. * Re: Козунак с мармалад и стафиди Stefanie   04.04.04 12:03
. * Козунак с яйце в средата Petyata   05.04.04 12:15
. * Re: Козунак с яйце в средата french girl   05.04.04 15:48
. * Re: Козунак с яйце в средата ProBily   05.04.04 19:00
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ ProBily   05.04.04 19:06
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ Petyata   05.04.04 19:14
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ минaвaщa   05.04.04 19:37
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ Stefanie   05.04.04 21:31
. * Re: ВЕЛИКДЕНСКИ ВКУСОТИИ ProBily   05.04.04 22:13
. * Re: едно малко уточнение за начинаещи минaвaщa   07.04.04 10:54
. * Re: едно малко уточнение за начинаещи Лokyмka   07.04.04 11:28
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.