* Гръцкият вариант:
Цуреки е гръцкият хляб за празника
Традиционният великденски хляб в Гърция се нарича цуреки. Той се приготвя винаги на Велики петък. В средата на хляба се поставя червено яйце, което символизира кръвта на Христос. За приготвянето на хляба са необходими: 2,5 кг брашно, 1 с. л. сол, 4 пак. мая, разтворени в топла вода, 10 яйца, разбити със захар, 2 пак. масло, разтопени в мляко, 1 ч. л. бахар, 1 ч. л. анасон, 3 жълтъка, 1/3 ч. ч. сусам, 5 твърдо сварени червени яйца. Бахарът и анасонът се варят във вода. Брашното и солта се поставят в голяма купа, като в средата се прави кладенче. Там се изсипват жълтъците и останалите яйца, разбити предварително със захар и мляко. Прибавя се разтопеното масло, бахарът и анасонът и тогава всичко се размесва с ръце. Тестото се меси, докато стане меко. Готовото тесто се поставя в тава и отгоре се намазва с масло. Оставя се да втаса на топло. Преди да се изпече, от тестото се правят малки кръгли хлебчета, като в средата се поставят боядисаните яйца. Отгоре се намазват с жълтък и се поръсват със сусам. Хлябът се пече около 45 минути при температура 350 градуса.
* По виенски
Необходимите продукти за кулинарното изкушение са 1 кг бяло брашно, 10 г сол, 50 г мая, 250 г захар, 80 г масло, 80 мл олио, 5 яйца, 250 мл прясно мляко, ванилия и лимон. Маята се разбива предварително с малко брашно и прясно мляко. "Най-добре е да изчакате около 20 минути, за да набухне", категорично препоръчва Фотий. Всички други продукти се затоплят предварително и се смесват с маята. Сместта се меси продължително време до момента, в който тестото започне да се отлепва от съда. Маестрото уточнява, че тестото втасва за 60 минути и нито секунда повече. После се оформя като козунаци в предпочитаната форма и се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 20-30 минути. "По желание можете да добавите ядки, кандирани плодове, локум, стафиди, парченца шоколад", казва Фотий.
* бие се 100 пъти
Тестото се бие 100 пъти в земята
Баба Лидия Заркова има своя рецепта и никога не я променя. На килограм брашно тя слага 5 яйца, 200 г мазнина по избор, 300 г захар, 200 г прясно мляко, ванилия и разбира се, мая. Започва месенето, което е дълго и трудно като родната икономическа реформа. Както реформата бие народа, така се бие и тестото. На пода се слага найлон и замесеното брашно се удря с всичка сила в земята най-малко сто пъти. Без жал и угризения. Иначе нищо няма да стане. На село маята е кът, казва баба Лидия, а тя е най-важното нещо. Обърка ли се, не чакай хубави козунаци. Плакала съм като дете, когато съм провалила козунака, спомня си баба Лидия. Дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването. Той трябва да се къса на конци. Става ли на трохи, щом се реже, значи, че сте прекалили със захарта.Дори и да сте спазили всички препоръки дотук и да сте омесили идеалното козуначно тесто, всичко може да рухне при печенето. Правило номер едно е тавата да се слага в слаба фурна. Да се пече бавно - поне четиридесет минути. Най-добре се разбира дали козунакът е добре опечен, като се мушне в него клечка от метла. Ако тя излезе суха, значи козунакът ви ще е страхотен и всички ще си оближат пръстите.
Не дразнете клетката лъвът е паянтов
|