Е и ти сега, не се обиждай- сигурно никой не знае щом не са ти пуснали рецепти. Намерих ти в мрежата 3 рецепти, последната е за питомен заек, в едната е описана и маринатата за див. Да ти е сладко!
Див заек с пикантен сос
Задната половина на заека, 30 г мас, 30 г сланина, 200 г кисела сметана, 30 г брашно, 2 бучки захар, сол
Марината: 300 г червено вино, лимонов сок, 1 дафинов лист, 1 нарязан на колелца морков, магданоз, няколко зрънца черен пипер, щипка захар, сол
Поставяме за 1-2 дни почистената задна половина на заека в марината, като през това време веднъж обръщаме заека. Преди приготвянето го измиваме, шпековаме със сланина, посоляваме, поставяме в тавичка със сгорещена мас, наливаме малко марината и печем. При печенето поливаме заека със сос и марината. Когато месото е вече почти омекнало, добавяме сметаната, разбита с брашното, и допичаме. Изваждаме омекналия заек, към соса прибавяме карамел (приготвен от захарта) и остатъка от марината, варим малко и пресоваме. Поднасяме с кнедли, или картофени крокети
Заек по ловджийски
Продукти: един див, предварително изкиснат в марината заек, 150 г сланина, 100 г масло, 3 с. л. брашно, 250 г дребни лукчета, 100 мл бяло вино, 200 мл бульон, два моркова, парче целина, черен пипер, сол.
В сгорещеното масло се запържват зеленчуците и сланината, нарязани на кубчета, и дребните лукчета (или лук, нарязан на едро). Когато лукът стане златист, зеленчуците се вадят от тенджерата и там се слагат парчетата месо. След като и то се запържи, поръсва се с брашното и след няколко минути се залива с виното и бульона. Подправя се с черен пипер и сол и зеленчуците се връщат. Ястието се поставя в тавичка и се пече на фурна около 40 минути. Подходяща гарнитура са пържените картофи.
Пържен заек
Продукти: 1 питомен заек, 2 скилидки чесън, 1 морков, 1 връзка магданоз, 3 с. л. растително масло, 125 г шарена сланина, 12 малки глави кромид лук, 2 чаши бяло вино, 2 чаши гореща вода, 2 с. л. доматено пюре, 200 г печурки, сол, черен пипер.
Чесънът, три малки глави лук и магданозът се нарязват на ситно. Растителното масло се излива в силно сгорещена тенджера за задушаване, в нея се поставя нарязаната на филийки сланина и се запържва изчистеният и нарязан заек. Добавят се останалите цели глави лук, както и ситно нарязаният лук, подправките и се разбърква. Долива се вода и вино и се задушава около час. След това се прибавят доматеното пюре и нарязаните на филийки печурки. Всичко се задушава до омекване. Месото се сервира в предварително затоплени чинии и се залива със соса.
We will someday cross the
Rainbow Bridge together
|