|
Тема |
Re: ЗЕЛНИК-рецепта на Черешка [re: SUNY] |
|
Автор |
минaвaщa (open-minded) |
|
Публикувано | 25.01.04 09:21 |
|
|
По-долу съм ти копирала рецепта на Черешка от друга тема, надявам се да ти е полезна
Извинявай, за закъснението. Ето и рецептата за кюстендилски зелник.
Първо да кажа, че аз го правя с дом. точени кори. Готовите са малки и не стават или пък нещо трябва да се нагажда. Зелникът си иска доста време за приготвяне, но пък крайния резултат си го заслужава.
Омесва се среднотвърдо тесто от около 800-900г брашно,1ч.л. сол,2л олио и ако искаш 2 яйца. Разделя се на 7 топки- 5 от тях с еднаква големина, една наполовина по-малка и 1 по- голяма. След като се разточат корите, се разстилат на някаква голяма кърпа, за да се подсушат.
Нарязаното зеле се запържва леко.Намазва се тавата с олио и най- отдолу се слага последно разточената кора, която е най- голямата и трябва да виси извън тавата. В средата и на купчина се слага зелето и се покрива с малката кора, която се поръсва с мазнина. Останалите кори се поръсват с мазнина и се надиплят /като плисета, а не се увиват/ и се редят около плънката. Накрая те се завиват с първата голяма кора. Отгоре отново се поръсва с мазнина и се нареждат малки парченца сланина или шарено месо. Пече се в умерена фурна. Яде се с кисело мляко.
В корите можеш по желание да сложиш и сирене.
We will someday cross the
Rainbow Bridge together
|
| |
|
|
|