Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:46 14.07.25 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема И малко рецепти [re: Cпacka]
Автор Cпacka (добра ламя)
Публикувано12.12.03 13:25  



Тези рецепти съм пускала и наскоро във връзка с постите и питанка на Соня за капама. Сега просто ги събрах на едно място.


ОРИЗ С ПРАЗ И МАСЛИНИ
Запържвам ориза в олио, докато се "остъкли". Отделно задушавам праз, докато омекне с 1-2 шепи маслини без костилки (така ги купувам). Добавям подправки - джоджен, копър, магданоз, бял пипер и сол.
Смесвам ориза с лука и маслините в тавичка, добавям вода в съотношение 1 ч.чаша ориз / 3 ч. чаши вода + още 1/2 чаша вода и пека докато изври водата.

ПОСТНИ ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С ГЪБИ И СТАФИДИ
Запържвам 1 голяма глава лук, докато стане леко прозрачен, добавям гъбите, нарязани на кубчета, стафидите и подправки (сол, джоджен, чубрица, мащерка, риган) слагам и една супена лъжица домашно приготвена смес от смляни моркови, целина, листа и коренчета магданоз, копър и пащърнак, които се съхраняват богато осолени в стерилизирани буркани. Отделно запържвам ориз до остъкляване. Смесвам го с другата част от плънката, пълня чушките (ако са сухи, трябва предварително да се потопят във вряла вода, за да омекнат и да се раздуят до оригиналния си размер), заливам с вода и пека. Водата е пак в горното съотношение.

ПОСТНИ ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С БОБ
Сварявате едър боб (от този за салата), като спазвате правилото на 4-тата вода (след всяко завиране първите три ги изхвърляте).
Нарязвате 1 голяма глава лук на ситно и я задушавате в мазнина. Добавяте боба и продължавате да пържите, като разбърквате периодично. Добавяте 2-3 равни супени лъжици доматено пюре и подправки (джоджен, дивисил, чубрица, магданоз, мащерка, риган и каквото още обичате) и сол. пържите още малко.
С тази смес пълните чушките (ако са сухи, трябва предварително да се потопят във вряла вода, за да омекнат и да се раздуят до оригиналния си размер), нареждате в тавичка, сипвате още 1-2 супени лъжици мазнина и вода, която да покрие около 1/3 от чушките. Печете.



КАПАМА
Версията ми не се различава коренно от тази на Чревоугодник, а само в някои детайли. Това, което ще ви дам като вариант е на Гоцеделчевска капама (баща ми е от там). Има и Банска капама, но не знам точната рецепта. Разликата е най-вече в това, че в Банската капама се слага и чекане (червено цвекло). Капамата по принцип е страхотно ядене, но се готви бавно.В общи линии става от днес за утре.

И така:

Трябват ви три вида месо – около 1 кг. кайма (смес от телешко и по-тлъсто свинско), свински пържоли (най-добре от врат и толкова на брой, колкото порции ядене ти трябват), едно цяло пиле, кисело зеле, малко кървавица или суров суджук (не е задължително, но е важно за по-богатия вкус на яденето).

Приготвяте традиционна смес за плънка на сарми от каймата, ориз и подправки по ваш вкус. Македонците използват много различни подправки (морковче, целина, чубрица, джоджен, мащерка, риган, черен пипер, магданоз и т.н.) и от целите листа на киселото зеле навиваш 10-тина сарми (или толкова, колкото човека ще сте на масата).
За пилето приготвяте плънка от ориз и подправки, пилешки дробчета и гъби.
Пържолите осоляваш и натриваш със смес от подправки.

В дълбока и широка тенджера или глинено гърне (аз го предпочитам въреки напълно вярната теория на Чревоугодник за котела!) редите пласт кисело зеле, върху него поръсвате малко червен пипер и редите сармите. След това редите още един слой кисело зеле и червен пипер и слагате напълненото пиле, пак кисело зеле и пипер и нареждате пържолките и кървавицата (суджука). Пак поръсвате с кълцано зеле и червен пипер, отгоре поливате с около 4 суп. лъжици олио и 1 ½ чаена чаша сок от зелето. Можете да сложите някъде вътре и 1-2 леко люти чушки, ако обичате по-пикантни манджи.

Слагате тендежерата/гърнето във фурната и включвате на най-виската температура, докато яденето заври. Заври ли, веднага намалявате на не повече от 120 градуса и оставяш така да къкри около 8 часа (една нощ му стига).
След като е готово, яденете се изсипва в голяма тава и се слага във фурната съвсем леко да се запече.

Сервирате по една сърма, пържолка и порция от пилето и от кълцаното зеле. И с хубаво червено вино.

Пътят към ада е постлан с добри намерения


Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Иде Коледа Чpeвoyroдниk   05.12.03 11:51
. * Постни сарми с кисело зеле и сухи чушки Чpeвoyroдниk   05.12.03 11:55
. * Боб и пълнени чушки с боб Чpeвoyroдниk   05.12.03 11:56
. * Сарми от кисело зеле със свинско месо Чpeвoyroдниk   05.12.03 11:59
. * Re: Сарми от кисело зеле със свинско месо Charly   10.12.03 17:05
. * Re: Сарми от кисело зеле със свинско месо Shina   10.12.03 17:25
. * Re: Сарми от кисело зеле със свинско месо Чpeвoyroдниk   10.12.03 17:30
. * Re: Сарми от кисело зеле със свинско месо Charly   10.12.03 19:25
. * Капама Чpeвoyroдниk   05.12.03 11:59
. * Re: Иде Коледа Shina   05.12.03 12:42
. * Re: Иде Коледа hanake   09.12.03 20:32
. * Re: Иде Коледа me   10.12.03 12:26
. * СУПЕР ИДЕЯ! Cпacka   12.12.03 13:20
. * И така - малко история Cпacka   12.12.03 13:22
. * И малко рецепти Cпacka   12.12.03 13:25
. * Благодаря Добра Ламьо Чpeвoyroдниk   13.12.03 15:26
. * Re: Благодаря Добра Ламьо Cпacka   15.12.03 13:37
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.