Тези рецепти съм пускала и наскоро във връзка с постите и питанка на Соня за капама. Сега просто ги събрах на едно място.
ОРИЗ С ПРАЗ И МАСЛИНИ
Запържвам ориза в олио, докато се "остъкли". Отделно задушавам праз, докато омекне с 1-2 шепи маслини без костилки (така ги купувам). Добавям подправки - джоджен, копър, магданоз, бял пипер и сол.
Смесвам ориза с лука и маслините в тавичка, добавям вода в съотношение 1 ч.чаша ориз / 3 ч. чаши вода + още 1/2 чаша вода и пека докато изври водата.
ПОСТНИ ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С ГЪБИ И СТАФИДИ
Запържвам 1 голяма глава лук, докато стане леко прозрачен, добавям гъбите, нарязани на кубчета, стафидите и подправки (сол, джоджен, чубрица, мащерка, риган) слагам и една супена лъжица домашно приготвена смес от смляни моркови, целина, листа и коренчета магданоз, копър и пащърнак, които се съхраняват богато осолени в стерилизирани буркани. Отделно запържвам ориз до остъкляване. Смесвам го с другата част от плънката, пълня чушките (ако са сухи, трябва предварително да се потопят във вряла вода, за да омекнат и да се раздуят до оригиналния си размер), заливам с вода и пека. Водата е пак в горното съотношение.
ПОСТНИ ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С БОБ
Сварявате едър боб (от този за салата), като спазвате правилото на 4-тата вода (след всяко завиране първите три ги изхвърляте).
Нарязвате 1 голяма глава лук на ситно и я задушавате в мазнина. Добавяте боба и продължавате да пържите, като разбърквате периодично. Добавяте 2-3 равни супени лъжици доматено пюре и подправки (джоджен, дивисил, чубрица, магданоз, мащерка, риган и каквото още обичате) и сол. пържите още малко.
С тази смес пълните чушките (ако са сухи, трябва предварително да се потопят във вряла вода, за да омекнат и да се раздуят до оригиналния си размер), нареждате в тавичка, сипвате още 1-2 супени лъжици мазнина и вода, която да покрие около 1/3 от чушките. Печете.
КАПАМА
Версията ми не се различава коренно от тази на Чревоугодник, а само в някои детайли. Това, което ще ви дам като вариант е на Гоцеделчевска капама (баща ми е от там). Има и Банска капама, но не знам точната рецепта. Разликата е най-вече в това, че в Банската капама се слага и чекане (червено цвекло). Капамата по принцип е страхотно ядене, но се готви бавно.В общи линии става от днес за утре.
И така:
Трябват ви три вида месо – около 1 кг. кайма (смес от телешко и по-тлъсто свинско), свински пържоли (най-добре от врат и толкова на брой, колкото порции ядене ти трябват), едно цяло пиле, кисело зеле, малко кървавица или суров суджук (не е задължително, но е важно за по-богатия вкус на яденето).
Приготвяте традиционна смес за плънка на сарми от каймата, ориз и подправки по ваш вкус. Македонците използват много различни подправки (морковче, целина, чубрица, джоджен, мащерка, риган, черен пипер, магданоз и т.н.) и от целите листа на киселото зеле навиваш 10-тина сарми (или толкова, колкото човека ще сте на масата).
За пилето приготвяте плънка от ориз и подправки, пилешки дробчета и гъби.
Пържолите осоляваш и натриваш със смес от подправки.
В дълбока и широка тенджера или глинено гърне (аз го предпочитам въреки напълно вярната теория на Чревоугодник за котела!) редите пласт кисело зеле, върху него поръсвате малко червен пипер и редите сармите. След това редите още един слой кисело зеле и червен пипер и слагате напълненото пиле, пак кисело зеле и пипер и нареждате пържолките и кървавицата (суджука). Пак поръсвате с кълцано зеле и червен пипер, отгоре поливате с около 4 суп. лъжици олио и 1 ½ чаена чаша сок от зелето. Можете да сложите някъде вътре и 1-2 леко люти чушки, ако обичате по-пикантни манджи.
Слагате тендежерата/гърнето във фурната и включвате на най-виската температура, докато яденето заври. Заври ли, веднага намалявате на не повече от 120 градуса и оставяш така да къкри около 8 часа (една нощ му стига).
След като е готово, яденете се изсипва в голяма тава и се слага във фурната съвсем леко да се запече.
Сервирате по една сърма, пържолка и порция от пилето и от кълцаното зеле. И с хубаво червено вино.
Пътят към ада е постлан с добри намерения
|