ПОЩАЗатвори
Име:
Парола:
Регистрирай Free



Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:16 13.12.17 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Ето рецептата за щрудел [re: Esther]
Автор Petyata (на тръстиката)
Публикувано10.12.03 14:51  



Има и други варианти за правене, даже доколково видях някои правят тесто с мая, но не съм яла такъв и не гарантирам. Ето рецептата на това, което аз зная като маков щрудел:

За тестото:
300 гр. Брашно
100мл вода
1 щипка сол
1 яйце
3 супени лъжици Олио
+ още шепа брашно при месенето

За пълнежа
250 смлян мак
250 мл. прясно бляко
100 гр. Мед
100 гр. стафиди накиснати в ром
125 гр. бадемки нарязани на тънко (не е задължително)

за мазане на щрудела:
2 супени лъжили мляко
може и млако пудра захар за поръсване след като е изстинал.

Как се приготвя тесто за щрудел:

В подходящ съд се изсипва брашното, в кладенчето в средата на купчинката се сипва водицата и солта. Разбивате в чашка яйцето и също до добавяте към брашното заедно с 3ти лъжици олио. Всичко се замества докато се получи хомогенно гладко тесто. Цялото тесто се омесва добре след което известно време се удря в масата докато стане еластично и меко. Май доста трябва да се удря :). Оформя се топка, завивате го във онова прозрачното фолио и го оставяте да си почива 30 минути на стайна температура. След това от тестото се разточна тъъъъничка кора НО ВНИМАНИЕ - разточва се върху влажна кухненаска кърпа (не хавлиена, а памучна кухненска), която отгоре е набрашнена. Разточената кора се покрива с друга влажна кърпа и се остава да почива 5 мин. след което с ръце разтягате кората за да стане почти прозрачна. По-дебелите краща на кората се отстраняват и в получената ефирна кора се завива плънката. Сега...това с разточването според мен е излишно сложно и не виждам проблем ако кората не тънка като паяжина. Ако някой има опит с тестото за щрудели да даде някакви по-практични насоки.

ПЛЪНКАТА:
Смленият мак се задушава заедно с останалите съставки - млекцето, меда, стафидите и бадемите малко и се отнема от огъде. Когато изстине добре се поставя върху кората и се завива.

Щруделът се пече 40 - 45 минути на 200 градуса. Ако печката ви е с вентилатор можете да печете на 180 градуса.
Щруделът става приятно розов отгоре. Баба ми го маже с малко, но гредам, че в оригиналната рецепта не е така...Знам ли.

хайде наслука и успех :)

ПП. Аз продължавам да се питам как ще смелите мака, без мелничка.... Не може да се счука, а и не става в обикновена мелничка.


Ето така изглежда
[image]http://www.kochenundkueche.at/2000/200011/20001106/20001106_media/20001107_apfelmohnstr.jpeg[/image]<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от Petyata на 10.12.03 15:33.</EM></FONT></P>

Редактирано от Petyata на 10.12.03 15:40.



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Кекс с маково семе? Бoби   09.12.03 11:58
. * Re: Кекс с маково семе? Petyata   09.12.03 15:59
. * А пък аз чакам.... Esther   10.12.03 14:26
. * Ето рецептата за щрудел Petyata   10.12.03 14:51
. * Re: Ето рецептата за щрудел Pipe   11.12.03 11:21
. * Re: Ето рецептата за щрудел Petyata   11.12.03 13:37
. * Re: za meleneto na maka tedka   11.12.03 13:32
. * Re: za meleneto na maka Petyata   11.12.03 13:42
. * Re: Blagodaria Pchelichka   10.12.03 21:50
. * Re: Кекс с маково семе? Pchelichka   10.12.03 09:12
. * Re: Кекс с маково семе? Бoби   10.12.03 22:14
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2017 Dir.bg Всички права запазени.