Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:03 13.07.25 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Сарми от кисело зеле със свинско месо [re: Чpeвoyroдниk]
Автор Чpeвoyroдниk (яде и пие)
Публикувано05.12.03 11:59  



Продължавам поредицата за коледната трапеза с блажни яденета. Ще споделя рецептата си за зелеви сарми с месо. Рецептата е фундаментална, защото така приготвените сарми (преди да се сварят, разбира се) могат да се слагат в ЦАРЯ на народното кулинарно творчество - КАПАМАТА. За нея - по-късно!


Сарми от кисело зеле със свинско месо.

Рецептата и технологията са почти същите като постните зелеви сарми описани в мой предишен постинг.

Разликите са:
1. Мазнината не е олио, а СВИНСКА МАС
2. Като се запържи ориза и се добавят запържените вече праз, кромид и моркови, се добавя каймата и цялата смес се запържва. Едва тогава се добавя червения пипер, сваля се от огъня и се добавя ПОЛОВИНАТА ДО 3/4 ОБЕМНИ ЧАСТИ ВОДА СПРЯМО ОРИЗА. Причината да добавим по-малко вода спрямо постните сарми е, че каймата е пуснала малко вода при пърженето и тя е поета от ориза.
3. Каймата трябва да е само от СВИНСКО МЕСО. Съотношението с ориза е горе-долу 800 гр. - 1 кг. кайма на 1 чаена чаша (250 мл.) ориз.
4. Най-добре е да не купувате готова кайма. Отидете в месарницата и купете свински гърди (това са ребрата с месото около тях). По принцип най-хубавата кайма става от шареното месо около ребрата. Гледайте да са шарени 60/40%, т.е. 60 % месо и 40% сланина. Кажете да ги обезкостят и да ви смелят месото на кайма. Самите кокали ги вземете, щото ще трябват.
5. Преди да почнете да редите сармите, наредете въпросните кокали по дъното на тенджерата и ги завиите с 1-2 листа от киселото зеле.
6. Завивате сарми и пълните сухи червени чушки както при рецептата за постни сарми. Редите сармите и чушките върху леглото от кокали и зелеви листа.
7. Нататък всичко е като при постните сарми, но се варят около 20% повече време.
8. Щях да забравя - Когато сармите са с месо, те носят ПОВЕЧЕ ПОДПРАВКИ. Така че, като правите плънката, спокойно можете да удвоите черния пипер, чубрицата и джоджена (ако го слагате), в сравнение с постните сарми.
9. Идеалните сарми трябва да останат почти на мазнина, само на дъното на тенджерата да има малко сос. Като се ядат трябва да седят мазни, но да нямате чувство, че мазнината ви тече по брадата и да си имат и вкуса на зелевия сок!
10. Да Ви е сладко! Не забравяйте - само зелев сок (не вода!), само сухи червени чушки (не пресни или замразени!) и пийте с това ядене само тежко червено вино (не бира или бяло вино!)

ОЧАКВАЙТЕ фундаментален труд на тема Капама!



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Иде Коледа Чpeвoyroдниk   05.12.03 11:51
. * Постни сарми с кисело зеле и сухи чушки Чpeвoyroдниk   05.12.03 11:55
. * Боб и пълнени чушки с боб Чpeвoyroдниk   05.12.03 11:56
. * Сарми от кисело зеле със свинско месо Чpeвoyroдниk   05.12.03 11:59
. * Re: Сарми от кисело зеле със свинско месо Charly   10.12.03 17:05
. * Re: Сарми от кисело зеле със свинско месо Shina   10.12.03 17:25
. * Re: Сарми от кисело зеле със свинско месо Чpeвoyroдниk   10.12.03 17:30
. * Re: Сарми от кисело зеле със свинско месо Charly   10.12.03 19:25
. * Капама Чpeвoyroдниk   05.12.03 11:59
. * Re: Иде Коледа Shina   05.12.03 12:42
. * Re: Иде Коледа hanake   09.12.03 20:32
. * Re: Иде Коледа me   10.12.03 12:26
. * СУПЕР ИДЕЯ! Cпacka   12.12.03 13:20
. * И така - малко история Cпacka   12.12.03 13:22
. * И малко рецепти Cпacka   12.12.03 13:25
. * Благодаря Добра Ламьо Чpeвoyroдниk   13.12.03 15:26
. * Re: Благодаря Добра Ламьо Cпacka   15.12.03 13:37
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.