Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:49 18.04.24 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Боб и пълнени чушки с боб [re: Чpeвoyroдниk]
Автор Чpeвoyroдниk (яде и пие)
Публикувано05.12.03 11:56  



Минаваме на фундаменталните неща свързани с боба. Удобното е, че сваряваш огромно количество зрял боб и от него правиш няколко манджи. А на Бъдни Вечер трябва да имаш колкото може повече яденета...... И так-а-а-а, Н.В. БОБЪТ на Бъдни Вечер:

1. Сваряване на цялото необходимо количество боб.

В най-голямата тенджера слагаме повечко измит боб. Гледайте да е от един сорт (един пакет, плик и т.н.) та да не се чудите после защо едни зърна са разкашкани, а други ви чупят зъбите..-:))) Няма да се впускам в разсъждения дали боба се кисне предварително в студена вода и колко води се хвърлят за да не станел пръдлив. С риск да шокирам някого тук, искам да Ви кажа, че НЕ КИСНА боба и НЕ ХВЪРЛЯМ първата (респективно n-тата) вода. Разбира се всеки е свободен да си вари боба както е свикнал....
Та боба се сварява заедно с 1-2 цели глави кромид лук, които после се изхвърлят (най-мразя люспи от варен лук!), няколко сухи червени чушки (за вкус), 1-2 сухи люти чушки, малко олио и сол. (ДА СОЛ!) И ако някой ми каже, че солта се слага на боба накрая, щото нямало да се свари, ще му отговоря, че това не е вярно. Най-хубав става боба, когато си му сложил още в началото от 1/5 до 1/4 от необходимата сол. Боба се вари почти до готовност (все още да трака леко). После почва разпределянето.....:

2. Манджа No.1 - пълнени чушки с боб.
Запържваме в олио ситно нарязани кромид лук и праз лук. Като станат златисти, добавяме от сварения по-горе боб, като го отцеждаме от чорбата с мрежеста лъжица. Слагаме червен пипер и разбъркваме на огъня, така че пипера да се запържи леко, ама да не загори. Сваляме от огъня, добавяме джоджен и сол и разбъркваме. Понеже ще варим в зелев сок, добавяме сол като следваме правилата обяснени в рецептата за постни сарми със зеле. Пълним подготвените за пълнене сухи червени чушки (виж рецептата за сарми) и ги редим в тенджера. Затискаме с обърната чиния (виж правилата в рецептата за сарми) и доливаме зелев сок, така че да се покрият външните ръбове на чинията, но дъното да не е покрито. Варим около 45 минути на среден огън.

3. Манджа No. 2 - боб със зеле.
Запържваме в олио ситно нарязани праз и кромид лук. Като станат златисти, добавяме нарязано на ленти и изцедено кисело зеле и продължаваме да пържим. Накрая добавяме от сварения по-горе боб, отцеден с мрежеста лъжица и продължаваме да пържим около 1-2 минути. Добавяме червен пипер, разбъркваме и сваляме от огъня. Сипваме в тавичка, заливаме със зелев сок на 2-3 mm над зелето и печем във фурната докато сока изчезне и зелето се запече. Тук основното е, че не се слагат подправки освен червения пипер (малко). Солта е сложена в малки количества при варенето на боба и повече не е необходима заради кисело-соления зелев сок.

4. Манджа No.3-4 - Боб чорба+бобена салата.
Доваряваме останалия боб, като му добавяме още малко сол, олио и джоджен (накрая). Ако още е гъст - вадим малко с мрежеста лъжица и правим бобена салата с пресен праз или кромид лук, сушен магданоз, олио и оцет.

И така - от една тенджера боб, направихме 3-4 манджи за Бъдни Вечер. Основното при подготовката на тази свята вечер е всички котлони и фурни да работят от обяд до вечерта. Трябва да работите в т.нар. "multitasking" режим (да ме прости Господ- пак употребявам компютърен жаргон) и да си направите сметката в какъв ред да сготвите разните яденета. Аз лично почвам от обяд и към 8-9 часа вечерта съм готов със всичко, което включва: постни сарми, боб със зеле, пълнени чушки с боб, боб чорба, бобена салата, салата от кисело зеле, ошав. Жена ми си идва по-късно и само омесва тестото за питката и реди масата. Все още не смеем да направим истински тиквеник и се задоволяваме да ядем този на майка ми, на следващия ден като идем на гости.....

Очаквайте БЛАЖНИ ЯДЕНЕТА за след Бъдни Вечер!

Редактирано от Чpeвoyroдниk на 05.12.03 11:57.



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Иде Коледа Чpeвoyroдниk   05.12.03 11:51
. * Постни сарми с кисело зеле и сухи чушки Чpeвoyroдниk   05.12.03 11:55
. * Боб и пълнени чушки с боб Чpeвoyroдниk   05.12.03 11:56
. * Сарми от кисело зеле със свинско месо Чpeвoyroдниk   05.12.03 11:59
. * Re: Сарми от кисело зеле със свинско месо Charly   10.12.03 17:05
. * Re: Сарми от кисело зеле със свинско месо Shina   10.12.03 17:25
. * Re: Сарми от кисело зеле със свинско месо Чpeвoyroдниk   10.12.03 17:30
. * Re: Сарми от кисело зеле със свинско месо Charly   10.12.03 19:25
. * Капама Чpeвoyroдниk   05.12.03 11:59
. * Re: Иде Коледа Shina   05.12.03 12:42
. * Re: Иде Коледа hanake   09.12.03 20:32
. * Re: Иде Коледа me   10.12.03 12:26
. * СУПЕР ИДЕЯ! Cпacka   12.12.03 13:20
. * И така - малко история Cпacka   12.12.03 13:22
. * И малко рецепти Cпacka   12.12.03 13:25
. * Благодаря Добра Ламьо Чpeвoyroдниk   13.12.03 15:26
. * Re: Благодаря Добра Ламьо Cпacka   15.12.03 13:37
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.