|
Тема |
зелеви сърми - II-ри начин [re: munti] |
|
Автор |
фykличkaтa (известна) |
|
Публикувано | 01.12.03 13:11 |
|
|
Ели, сърмите /зелеви или с лозов лист/ могат да бъдат приготвени и по начина, по който ще опиша по-долу, но предварително ти казвам, че тази рецепта е много щадяща по отношение на хора с проблеми на стомашно-чревния тракт и жлъчката
Към определеното количество сурова кайма прибавяш ориз /на 1/2 кг. кайма по 1 обикн. чаена чаша ориз, който се измива няколко води предварително!/, глава ситно нарязан кромид лук, бял/черен/ пипер, кимион в съотношение с белия пипер 1:2, лъжица червен пипер /унгарският е най-хубав!/, 2-3 лъщици кисело мляко и толкова олио. Размесваш каймата с посочените продукти, така че получената маса да е много рехава. Ако е по-гъста сърмите ще станат твърди, затова по преценка можеш допълнително да добавиш малко зелев сок. След това започваш да свиваш сърмичките. Колкото са по-малки, толкова са по-удобни за ядене. Забравих да ти кажа, че сърмичките се свиват под формата на плик. След като ги наредиш плътно в тенджерата, похлупваш ги с порцеланова или йенска чиния и добавяш необходимото количество 1:1 зелев сок и вода. Ако сърмите се варят в тенджера под налягане - времето необходимо за това е не повече от 10 мин. след завирането. Има и нещо друго много важно - сърмите се варят на не повече от два реда, най-добре в широка тенджера. От личен опит мога да те уверя, че най-вкусни стават, ако се приготвят в обикновена тенджера, на тих огън.
Да ти е сладко! И... успех в начинанието!
Чудеса се случват не само по празниците...
<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от фykличkaтa на 01.12.03 13:21.</EM></FONT></P>Редактирано от фykличkaтa на 01.12.03 13:24.
|
| |
|
|
|