|
Тема |
Re: Боб яхния(запържен)?Не се смейте! [re: Kykepa] |
|
Автор |
kakata (от Тобосо) |
|
Публикувано | 18.10.03 10:22 |
|
|
Здрасти! Въпросът ти е не е смешен, никак даже.
Значи, вечерта взимаш една паничка боб, не знам колко е като количество и го преглеждаш, да няма развалени, проядени зърна и разни боклуци. Измиваш го добре. Слагаш го в тенджера с вода, която го покрива и два пръста отгоре. Водата кипва. Изключваш котлона и го оставяш в същата вода една нощ, а на другата сутрин изхвърляш водата и го измиваш добре, пълниш тенджерата с вода и започваш да вариш. В обикновена тенджера се вари на силен огън, като слагаш и две супени лъжици олио.
Като видиш, че зърната са готови, разварени и им остава още малко, добавяш нарязани наситно морковче, глава лук, червена чушка, дома а пет-десет минути след поставянето им изключваш котлона.
В един тиган слагаш олио - две супени лъжици, като се загрее задушаваш в него ситно нарязана глава лук, като добавяш и лъжичка червен пипер и две супени лъжици брашно, разбъркваш всичко това и веднага доливаш с вода от сварения боб, защто много бързо загаря. И така добавяш по малко вода и бъркаш, докато сметнеш че е готово, изсипваш съдържанието на тигана в тенджерата с боба и го оставяш още малко да поври - пет-десет минути с направената запръжка.
Малко съм зле с определянето на количествата, но тука има майстори, които ще ти уточнят точните пропорции, боб:вода.
Подправки - сол опитваш докато ти стане вкусно и след като е свален от огъня джоджен.
Редактирано от kakata на 18.10.03 10:25.
|
| |
|
|
|