|
Тема |
Re: Паеля/паея [re: sylvi] |
|
Автор |
_Buba_ (ентусиаст) |
|
Публикувано | 22.04.03 00:25 |
|
|
Ne znam da ima prevod na "shafran", prilicha mnogo na kuri, no e malko po-osoben vkus. Ne moga da ti dam moja recepta zashtoto nikoga ne pravja paelja po edin i sushti nachin, vseki put slagam nai-razlichni produkti. Nameri recepta v neta i ti ja kopiram, dano da ti svarshi rabota.
Испания - Паеля
Най-прочутата испанска рецепта.
Името произхожда от плоския кръгъл съд, в който се приготвя, но спокойно може да използвате и обикновена тенджера.
5 порции
Продукти:
1 пиле (около 1 кг)
1 голяма червена чушка
400г различни морски дарове – скариди, миди, раци, калмари (може и замразени или консервирани)
1 глава лук
4 скилидки чесън
200г ориз
100г грах (замразен)
400мл пилешки бульон
150г сух салам с червен пипер
1/4 чаена лъжичка шафран
1 супена лъжица дребно нарязан магданоз
1/2 чаена лъжичка сол
черен пипер – смлян
40мл растително масло
1 лимон
Начин на приготвяне:
Предварителна подготовка:
Пилето го нарязвате на дребни парчета.
Лукът нарязвате на дребно, чушката на малки квадратчета.
Накълцвате чесъна.
Измивате ориза добре.
Нарязвате салама на кръгчета.
Готвене:
Загрявате 20мл растително масло в тиган с дебело дъно и пържите пилето на средно силен огън 3 минути, докато се позачерви.
Изваждате парченцата пиле и оставяте да се изцедят.
В същата мазнина запържвате чушката и магданоза за 1 минута.
В друг съд загрявате 20мл растително олио и запържвате лука и чесъна на средно силен огън за 2 минути, като бъркате с дървена лопатка.
Добавяте ориза, шафрана и пилешкия бульон.
След като кипне, добавяте парченцата пиле, намалявате силата на огъня, покривате тенджерата с капак и оставате да къкри около 10 минути.
След това добавяте граха, морските дарове, салама, сместа от чушка и магданоз и малко сол, разбърквате и оставяте ястието да къкри 10 минути.
Преди да сервирате гарнирате с лимонови резенчета.
|
| |
|
|
|