МЕДЕНА ТОРТА "РЫЖИК"
С тая дума Рыжик може да се нарече гальовно червенокос човек или животно с червеникава козина. (Също и гъба млечница, поради цвета й.) :)))
100 г краве масло
2 яйца
1 чаша захар
2 с.л. мед
1 ч.л. сода бикарбонат/бакпулвер
около един и половина 1,5-литров буркан брашно (сигурно тази мярка е най-точна, иначе не знам, защо количеството на брашно не е дадено с чаши или грами; обаче когато свикнете с рецептата, ще можете да правите тестото и на око)
Всичко освен брашното се разбърква и се вари на водна баня десетина минути, докато се появят мехурчета. Добавя се брашното и се замесва тесто. То залепва много, затова не е възможно да се разточи с точилка. Разстила се в намазана с масло тава (обикновено кръгла, с диаметър 24-26 см) направо с ръцете. Правят се 5-6 блата (може предварително да разделиш тестото на 5 или 6 топки). Блатовете се пекат в гореща фурна (200 гр.), при това много бързо хващат кафеникава коричка, внимавай да не загорят!
Готовите блатове се намазват с крем, по желание можеш да ги посипеш с млени орехи.
Още нещо: преди да се намажат с крем, блатовете може да се обрежат за да се изравнят, нали винаги има кривини, и с натрошените обрезки (а също и с орехи - по желание) тортата се украсява отгоре.
Сега ще ти напиша и за крема; макар че подобни рецепти редовно се срещат в интернета, ще ти предложа нашата семейна рецепта, която имам от баба ми. (Между другото, рецептата има 2 варианта, вторият - плодов крем - става супер за бисквитени торти и за фунийки от бутер-тесто. Заинтересува ли те, свиркай! :)
Основният вариант (става за повечето торти, които правим вкъщи):
2 чаши прясно мляко (или, ако не броиш калории, сладка сметана)
2 яйца
1 чаша захар
1 с.л. (обаче не изравнена, а препълнена - има ли някакъв специален израз на български??? "с горкой" :)))) нишесте (ползвам картофено, но и с царевично сигурно ще стане)
1 с.л. (пак "с горкой") брашно
ванилия на вкус
Млякото се възварява заедно със захарта (докато е топло 40-45 градуса - температурата, която може да се определи с пръст, трябва да е топло, но не горещо... значи, взема се малко от млякото, за да се разбърка с него брашното и нишестето, после към сместа се добавят и яйцата, всичко се разбърква добре).
Докато правиш всичко това, не спирай да следиш млякото, трябва да завариш момента малко ПРЕДИ да кипне; появяването на каймака разваля вкуса и консистенцията :) на крема. По-добре, предварително направи огъня по-малък. В този момент (огънят драстично се намалява) на много тънка струйка при непрекъснато бъркане се сипва подготвената смеска, вари се, като се бърка с лъжица, няколко минути. Дръпва се от огъня, охладява се. После се бие с 200 г масло, докато стане на пухкав крем. (Има и по-евтин (и по-диетичен) вариант : към варената част на крема, докато е още топла, но не е гореща вече, се прибавя само 50 г масло. Но за тортата първият е за предпочитане.)
Да ти е сладко!
Стараех се да опиша всички подробности, затова рецептата изглежда толкова дълга. В действителност тя не е чак толкова трудна. Успех! :)
|