|
Тема |
Калкан... [re: Дeлфин] |
|
Автор |
Wildberry (mild) |
|
Публикувано | 10.02.03 12:11 |
|
|
....обичаш ли? В къщи сме фенове;) Мога да ти предложа рецепта за скара и друга - на фурна.Аз и сарми правя с калкан:) Ето на скара:
Трябват ти 4 филета.Почистваш ги от костите и кожата,ако не са почистени.В голям тиган разтопяваш масълце - на умерен огън.Аз ползвам един чугунен.Добавяш лимонов сок (1 с.л.),мащерка (2 ч.л.),черен и червен пипер.Запържваш ги 5 минути,бъркайки отвреме-навреме.Прехвърляш ги в плитка чиния.Загряваш същия тиган на силен огън докато на дъното се образува бяла пяна.Натопяваш всяко филе в маслената смес и след това слагхаш в тигана. Изпържваш филетата,по 1 минута от всяка страна. Изваждаш и ги поставяш в чиния за сервиране и ги покриваш с нещо (фолио),за да се запазят топли. Намаляваш огъня,излизваш останалата част от маслената смес в тигана и я запържваш,като бъркаш с дървена лъжица,докато маслото стане тъмнокафяво на цвят.Заливаш после рибата с маслото.
Имай предвид ,че тази рецепта ще задими много кухнята,затова е по-подходящо да се прави лятно време,навън:) Затова ти предлагам калкан на фурна:
Сваряваш 5-6 картофа (най-хубаво е да са пресни,става и с други).Оставяш ги да изстинат.Почистваш рибата от костите и кожата.Трябват ти около 450 г филета калкан. Задушаваш ги на умерен огън 3-4 минути в малко зехтин и лимонов сок. Аз го правя в тиган,докато рибата започне да се къса лесно.Обелваш изстиналите картофи и ги нарязваш на филийки.В друг тиган загряваш 3 с.л. зехтин добавяш 2 средни глави червен лук,нарязани на кубчета,една счукана скилидка чесън и бъркаш около 5 минути докато се зачервят. Добавяш 1/4 ч.л. счукан розмарин и щипка мащерка и махаш тигана от огъня.
Сега намазняваш леко едно гърне (моето е около 22 см).След това размазваш една трета от лучената смес в него. Върху нея поставяш половината от рибата. Отгоре - половината картофи.Напръскваш с 1/2 с.л. зехтин.Поръсваш с магданоз икопър.Повтаряш стъпките,като завършиш с лучената смес. Зюаливаш с 50 мл вода и малко лимонов сок и поръсваш с галета. Печеш около 35 минути на 170 градуса;)
|
| |
|
|
|