Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:03 13.07.25 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Калкан... [re: Дeлфин]
Автор Wildberry (mild)
Публикувано10.02.03 12:11  



....обичаш ли? В къщи сме фенове;) Мога да ти предложа рецепта за скара и друга - на фурна.Аз и сарми правя с калкан:) Ето на скара:
Трябват ти 4 филета.Почистваш ги от костите и кожата,ако не са почистени.В голям тиган разтопяваш масълце - на умерен огън.Аз ползвам един чугунен.Добавяш лимонов сок (1 с.л.),мащерка (2 ч.л.),черен и червен пипер.Запържваш ги 5 минути,бъркайки отвреме-навреме.Прехвърляш ги в плитка чиния.Загряваш същия тиган на силен огън докато на дъното се образува бяла пяна.Натопяваш всяко филе в маслената смес и след това слагхаш в тигана. Изпържваш филетата,по 1 минута от всяка страна. Изваждаш и ги поставяш в чиния за сервиране и ги покриваш с нещо (фолио),за да се запазят топли. Намаляваш огъня,излизваш останалата част от маслената смес в тигана и я запържваш,като бъркаш с дървена лъжица,докато маслото стане тъмнокафяво на цвят.Заливаш после рибата с маслото.
Имай предвид ,че тази рецепта ще задими много кухнята,затова е по-подходящо да се прави лятно време,навън:) Затова ти предлагам калкан на фурна:
Сваряваш 5-6 картофа (най-хубаво е да са пресни,става и с други).Оставяш ги да изстинат.Почистваш рибата от костите и кожата.Трябват ти около 450 г филета калкан. Задушаваш ги на умерен огън 3-4 минути в малко зехтин и лимонов сок. Аз го правя в тиган,докато рибата започне да се къса лесно.Обелваш изстиналите картофи и ги нарязваш на филийки.В друг тиган загряваш 3 с.л. зехтин добавяш 2 средни глави червен лук,нарязани на кубчета,една счукана скилидка чесън и бъркаш около 5 минути докато се зачервят. Добавяш 1/4 ч.л. счукан розмарин и щипка мащерка и махаш тигана от огъня.
Сега намазняваш леко едно гърне (моето е около 22 см).След това размазваш една трета от лучената смес в него. Върху нея поставяш половината от рибата. Отгоре - половината картофи.Напръскваш с 1/2 с.л. зехтин.Поръсваш с магданоз икопър.Повтаряш стъпките,като завършиш с лучената смес. Зюаливаш с 50 мл вода и малко лимонов сок и поръсваш с галета. Печеш около 35 минути на 170 градуса;)



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* филе от бяла риба Дeлфин   10.02.03 10:53
. * Калкан... Wildberry   10.02.03 12:11
. * Ауу Дeлфин   11.02.03 16:07
. * Re: Калкан?! Бахмааму! ... ABe   15.02.03 17:13
. * Re: Калкан?! Бахмааму! ... Wildberry   15.02.03 22:09
. * Re: филе от бяла риба qq   10.02.03 13:48
. * Re: филе от бяла риба moderator   10.02.03 16:58
. * Re: филе от бяла риба Tedi   10.02.03 18:16
. * Re: филе от бяла риба Di5   11.02.03 01:46
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.