Гърците да имат да вземат, могат всичко да си говорят. Сърми готвят и те, и руснаци, и ние, и целия Среден изток, че даже и китайците имат сърми (само, че увити в някакви голями листа и оризът е предварително пържен със зеленчуци, или скариди) И всички тези ястия имат различен вкус. Нашите сърми също. Още повече, че киселото зеле е различно в различните страни и също допринася за различния вкус. Освен това ние правим сърми освен от зелеви и лозови листа, от лапад, див лук, та дори и от липови листа.
Има различни кисели млека, но съм категорична, че нашето е уникално и единствено. Само най-скъпите фермерски кисели млека в щатите съобщават, че са правени с жива култура на бактерия булгарикум. Всичко останало е на база сухи вещества и пълнители.
Навсякъде по света се говори по-скоро за кухня на определени региони, защото връзките между отделните нации доста са поомешали кухните. Но рецепти и продукти са прескочили дори и континентите.
Ето например италианската паста е донесена в Италия от Марко Поло през 13 век от древен Китай, но надали някой вече ще каже, че Спагети Болоня или Карбонара са китайски ястия.
Равиолите по пекински си имат роднини в руската кухня – пелмени, в италианската – италианските равиоли, кой знае в колко още кухни ги има.
Шотландците набиват създърма (haggis), имат си го за национално ястие, иди им обяснявай, че и ние си я обичаме и я приготвяме. Ако им кажем, че от нас я знаят, Робърт Бърнс ще се обърне в гроба. Нашата просто е различна. А, като казах създърма, се сетих за старците, бабеците и луканките. Е никъде няма точно такова нещо като нашите луканки и други сухи колбаси. Всички имат колбаси, ама не такива!
А пък мексиканците имат кухня получила се от омешването на испанска с местната индианска. И се е получило какво мислите? Боб с люти чушки. Да ви е познато? Да, ама не. Като го опиташ виждаш, че е много вкусен, ама не е като нашия. Тортилите не са като испанските, но това не им пречи да им казват така. Така че според мен българската национална кухня си има собствено лице - капами, каварми, питки, болярски сърми, станимашки сърми, трахани, телешки глави в шкембе, шкембе чорба, каши, всички ястия с кисело мляко - кътъци, таратор (не могат да имат гърците таратор, след като нямат нашето кисело мляко), мекици, катми, баници (масленици, тиквеници, млечници), гевреци, качамаци, тутманици, рачели, петмези, бяло сладко и всичко останало от бабите ни ... и колко ли още съм забравила?
Редактирано от Meчo_Пyx на 03.09.02 04:18.
|