|
Тема |
Re: Как да приготвя мусака... [re: Tити] |
|
Автор |
medusa (Мамино Меде) |
|
Публикувано | 26.08.02 14:13 |
|
|
Добре, а сега сериозно по въпроса.
Май наистина не ти е ясна мусаката, щом питаш как се прави :)))
Значи, основното нещо в едно ядене, за да бъде наречено то мусака, са картофите, нарязани на ситни кубчета.
Но щом си решила с пюре, пюре да бъде. Обаче нали не говориш за направено пюре с маслото и млякото, както му е реда?? Просто сварени и намачкани картофи, нали? Да уточним.
Нататък е същото като при обикновената мусака. Нарязваш лука (глава, две) на ситно и го запържваш. Преди още да е готов слагаш каймата (500 гр. - примерно две кайми "Сами" х 250 гр или пък може и сама да си смелиш, ако ти се занимава) и я бъркаш много хубаво през цялото време докато се пържи и омешва с лука, за да не стане на големи топчета, а да се рони. Като покафенее и вече не е червена махаш от котлона, омешваш я с чубрица и сол в най-простия вариант и с чубрица, чер пипер, магданоз, домати и червен пипер в най-сложния, после я разбъркваш с картофите в тавата и я слагаш да я печеш. Понеже ще използваш намачкани картофи, ще разплескаш половината от тях равномерно на дъното на тавата, после изсипваш каймата и я разстилаш, после отгоре ще сложиш и другата половина от намачканите картофи.
В простия вариант като се опече я вадиш и ядеш.
В сложния й правиш заливка от едно яйце и малко мляко и чакаш докато се запече отгоре. После пак вадиш и ядеш.
|
| |
|
|
|