Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 08:29 28.04.24 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Заешки чомлек по Сливенски
Автор Sidiha_BiBi (Чук)
Публикувано09.02.02 21:16  



Надявам се, че вече сте си закупили някакво подобие на заек и се чудите какво да го правите. Гледах по телевизията как двама уж готвачи се мъчат върху клетото животинче. Та за какво става въпрос:
Значи, необходими продукти:

1.Заек задължително - 1 бр.
2. 4 снажни глави лук
3. 1/2 кг арпаджик
4. 2 глави чесън /казвам глави, а не скилидки/ някои млади домакини не правят разлика/
5. 1 бутилка бяло вино /може и не марково/
6. 3-4 листа дафинов лист, 5-6 зърна бахар /тук мъжката аудитория да не си мисли разни работи/ и около 10-тина зрънца черен пипер, сол и олио и не на последно място едно глинено гюведже по голямо колкото да напъхате по-долу описаната смес.

Та, заека се нарязва на порций, демек на парчета.
В един по-така тиган се запържва месото до едно така специфично побеляване на месото с повечко олио. Като започне да побелява месото се сипва вода в тигана заедно с нарязания на едри филии лук върху месото. След като заври водата /сместа без да се бърка/ се оставя да заври около 5-6 минути още. В глинения съд /така да го наречем/ се слага месото заедно с едронарязания лук и соса в които сте запържили заека и лука, абе всичко вътре. Отгоре слагате изчистения арпаджик, чесъна разробен на скилидки но не почистени, подправките, солта.Сипва се една чаша бяло вино ако е останало све още и доливате с вода докато покрие сместа с около един или два пръста.
Тука идва най-трудната част!!! Прави се тесто от брашно и вода за да се запечата капака на глинения съд. Не е задължително да слагате мая за да втасва. Няма да правите козунаци, рано е още!
Слагате съдинката във фурната и загрявате до около 150-170 градуса. Много е важно да се пече или ври както искате го наречете на слаб огън, ми към два или три часа не съ много сигурен.

Поканихте ли гостите вече, хай наздраве и приятен апетит!

Кой на когото, когато свари!

Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Заешки чомлек по Сливенски Sidiha_BiBi   09.02.02 21:16
. * Re: Заешки чомлек по Сливенски ruskinche   11.02.02 11:55
. * Re: Заешки чомлек по Сливенски Sidiha_BiBi   11.02.02 23:38
. * Re: Заешки чомлек по Сливенски ruskinche   12.02.02 16:30
. * Re: Заешки чомлек по Сливенски explorer   11.02.02 22:32
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.