|
Тема |
Re: Лесна торта [re: roza] |
|
Автор | Eli (Нерегистриран) | |
Публикувано | 25.01.02 12:35 |
|
|
Блатове:
1 кутия готови ТЪМНИ блатове за торта - напр. в Била продават български, полски и немски. Според мен най-хубави са полските, а най-лоши българските но и те стават. От полските има 2 размера - за малка торта, с диам. около20см. и за голяма, с диам. 26см. Всяка кутия съдържа 3 блата и струва около 2-3 лв.
Крем за малка торта: Разбиват се на пухкав крем 125г масло и 4-5с.л. пудра захар. Сварява се крем от 1ч.ч. прясно мляко,1с.л брашно, 2с.л. захар и 1 яйце. Като изстине напълно се добавя лъжица по лъжица млечният към масления крем и на края се ароматизира с ванилия.
Сварява се сироп от 1ч.ч. без 1 пръст вода и 4-5с.л. захар и се ароматизира с ром или коняк. Слага се първият блат в тортената чиния и се сиропира с 1/3 от сиропа. Намазва се с 1/4 от крема. Слага се 2-рият блат, сиропира се и се намазва с втората четвърт от крема. Накрая се слага третият блат, сиропира се и се обмазва цялата торта с останалия крем. Отгоре се украсява с едро настърган шоколад. Престоява в хладилника 5-6 часа, за да се поеме хубаво сиропът и се яде.
За големия блат кремът се увеличава с 50%.
Вместо с крем, тортата може да се покрие с шоколадова или лимонова глазура. Продава се също в Била и е два вида - чешка и на д-р Йоткер. Чешката е по-хубава.Готовата глазура стига за малка торта, въпреки че пише че е за голяма. Може да се направи и в къщи. За шоколадовата се смесват 2 пълни с.л. какао, 2с.л. пудра захар, 1/2ч.л. масло за блясък, ванилия или шоколадова есенция и много малко вода, колкото да се получи гладка кашица с която да се залее тортата. Като престои тортата, глазурата засъхва.
За лимоновата се смесва пудра захар с лимонов сок на гъста каша и с нея се намазва тортата. По-лесна торта не знам. Успех!
|
| |
|
|
|