|
Тема |
Генно модифицирани земеделски култури |
|
Автор |
decho (;)) |
|
Публикувано | 15.03.04 10:51 |
|
|
Генно модифицираните земеделски култури придобиват все по-голяма популярност. Чрез методите на генното инженерство и биотехнологиите се създава устойчивост на болести и неприятели, ниски температури, хербициди. Създават се високодобивни сортове.Всичко това е много добро, решава се продоволствения проблем, огреничава се употребата на растително защитни препарати.
За сега мнението е че тези култури са безопасни за консумация. Но така ли е наистина? Какво ще стане при дълговременната им употреба: 15 - 20 години, по-дълъг период... ? Има ли вероятност да излязат наяве скрити ефекти? От друга страна, има ли опасност за биологичното разнообразие при опрашването на немодифицирани сортове ( или естествени форми от дадения вид) от модифицирани?
Тези въпроси имат значение не само за хората и животните, но и за самите растителни ресурси. Към употрбата на такива култури трябва да се потъпва с внимание, особено при наличието на "бели петна"относно тях.
Всеизвестно е че се влагат много пари за създаване, изпитване и внедряване в употреба на генно модифицирани селскостопански култури, така че следващият въпрос от дългата поредица е: Възможно ли е умишлено укриване на информация относно тях... ?
|
| |
|
|
|