|
Тема |
Re: Genno ingenerstvo i hrana [re: Swebus] |
|
Автор | И. (Нерегистриран) | |
Публикувано | 02.05.03 20:19 |
|
|
Не съм генетик, но като всички хора се храня и този въпрос ме интересува. Резистентност към насекомни, гъбни и други вредители - да. Как стои въпросът с хербицидите, обаче. Там целта на ГМО е да се подтисне реакцията на културното растение спрямо химикала, т.е. то го натрупва. А обезпокоени от понякога непредвидимите ефекти на генното инженерство бяха двама крупни американски фермери. Не обикновени консуматори като мен. Въпросът, дали човек може да се приспособи към бързо изменящата се среда и храна, да реагира адекватно не е за клуб генетика. Това е нещо, на което генетиците биха се надсмели вероятно. Те плуват в дълбоки води, а ние четем само вестник "24 часа". Факт е обаче, че преди торовете и препаратите да навлязат в селското стопанство, загубите от болести и вредители са били средно 3%, 50 години по-късно, при интензивното сегашно земеделие те са 10-12%. Аз се учудвам, че някой се съмнява в качествата на екологичната и естествена храна. И че смята, че храната е само сбор от макро- и микроелементи и най-важната и характеристика е количеството. Тази храни ни засищат по същия начин, по който медицината ни лекува, без обаче да ни прави по-здрави. Изборът е личен, аз моя съм си го направила. Не се стремя никого в нищо да убедя.
|
| |
|
|
|