Това е шармантна близкоизточна закуска, която се прави с продуктите, с които бихте забъркали миш-маш, но другояче.
Думата „шакшука“ произлиза от арабски, където означава „безразборна смес“.
Нейна родина навярно е Либия или Тунис – тъкмо либийски и тунизийски евреи я контрабандират в Израел през 50-те години на миналия век. Някои твърдят, че оригиналната шакшука възниква в Йемен, където почитат подобно ястие и до наши дни. Други пък настояват, че се заражда в Османската империя, откъдето се разпростира чак до Иберийския полуостров. В днешна Турция, например, ужасно обичат да ядат менемен – много сходен прочит на тази класическа комбинация от продукти.
В Испания често готвят шакшуката с наденички, а също така си имат и съвсем типичното за Мурсия писто манчего (Pisto Manchego) – в него яйцето се готви отделно и се поставя като своеобразен завършек на ястието. В Италия пък правят уова ин пургаторио (Uova in Purgatorio, Ova ‘mpriatorio, по неаполитански) – „яйца в чистилището“, което е просто поредното потвърждение за пречистващата му сила. Мексико си има емблематичните уевос ранчерос (Huevos Rancheros) и въобще целият свят е намерил начин да сервира пикантна закуска, в която от пръв поглед можеш да кажеш кое е зеленчук, кое е белтък и кое – жълтък.
Продукти:
2 с.л.зехтин
1 бр.лук кромид стар
2 ск.чесън стар
1 бр.червени чушки
800 гр.домати консерва
2 с.л.доматено пюре
1 ч.л.чили
1 ч.л.кимион
1 ч.л.червен пипер
1 ч.л.захар
1 ч.л.сол
3 щипкачерен пипер млян
6 бр.яйца
3 стр.магданоз пресен
ВРЕМЕ - 40 мин.
ПОРЦИИ - 3
Начин на приготвяне
Загрейте зехтина. Запържете в него ситно нарязания лук за 5 минути. После добавете чесъна.
Добавете нарязаната чушка и гответе 5-7 минути, докато омекне. После добавете доматите и овкусете с чили, кимион, червен пипер, захар, сол и черен пипер. Оставете да се готви 10-15 минути.
После чукнете вътре яйцата - едно по средата и 5 около него. Сложете капак и гответе още 10-15 минути, докато яйцата са готови.
Когато свалите от котлона, поръсете с пресен магданоз
Don`t Worry! Be happy!
\\\"Оти се косиш, като че ти мине!\\\"
|