Аз имам 2 любими рецепти с тиквички, които не са за пържене, любими и на цялото домочадие и цяло лято си ги хапваме... Трудоемки са, но за човек, който обича да готви, не са проблем:-)))
Първата: Ориз с тиквички на фурна
Продукти:
4 средно големи тиквички
1 ч.ч. ориз
1 червена и 1 зелена чушка
1 морков
1 глава лук
1 домат
1 връзка копър
черен пипер
1 ч.л. червен пипер - едро смлян лют
сол на вкус
няколко скилидки чесън
кисело мляко
Приготвяне:
Обелват се и се нарязват тиквичките на кубчета около сант и половина. Задушават се до златисто в сгорещена мазнина(аз готвя със зехтин) в тиган или тенджера. Изваждат се с дупчевата лъжица в тавата за печене. Нарязват се на дребно лука, моркова и чушките. Задушават се леко в същата мазнина. Добавя се измития в седем-десет води:-))) ориз. И той се задушава. Прибавя се настъргания или пасиран домат, доливат се 3 и половина ч. чаши вода и като заври, цялата смес се изсипва в тавата за печене при тиквичките. Добавят се червения и черния пипер, накълцаната връзка копър, 2-3 накълцани скилидки чесън и солта. Разбърква се добре всичко и се пече около половин час в загрята фурна на 180 гр.
Сервира се с кисело мляко с чесън.
Втората: Пълнени тиквички (може постни, може и с кайма)
Продукти:
4-5 тиквички
3/4 ч.ч. ориз
1 яйце
1 лук
2-3 скилидки чесън
1 морков
1 чушка
2 домата
червен пипер (лют и сладък)
черен пипер
копър
За застройката:
1 кофичка сметана и
1 жълтък
Приготвяне:
Обелват се тиквичките и се нарязват на 2 или 3 парчета, ако са по-големи. Издълбават се във формата на чашка с чаена лъжичка, например. Вътрешността се накълцва и се задушава до златисто в мазнина. Изважда се с дупчевата лъжица и в същата мазнина се задушават нарязаните на дребно лук, морков, чушка, чесън, . Като порозовеят се добавя измития ориз и се задушава до златисто. Предварително отделяш 2 лъжици от задушените зеленчуци за соса. Добавя се червения пипер, разбърква се за няколко минути и се добавя пасирания или настърган домат. Към сместа се добавя и предварително задушената вътрешност на тиквичките, черния пипер и яйцето,като всичко добре се разбърква. Залива се с половин ч.ч. вода и сол на вкус и се оставя да заври и оризът да поеме течността.
С така получената плънка се пълнят тиквичките, покриват се с капачета или от самите тиквички или с кръгчета домат и се редят в тавичка или гювеч. Отделно се прави малко сос с 2-те отделени лъжици задушени лъжици и 1 настърган/пасиран домат, 2 ч.ч. вода и сол на вкус. Заливат се тиквичките с този сос (добавя се и още вода, ако е необходимо) и се пекат на 180гр. около 30-40 мин. в зависимост от фурната.
Когато са готови тиквичките, се приготвя застройка със сметаната и жълтъка, заливат се и внимателно се разбърква, за да попадне застройката и между тиквичките и да се смеси със соса, колкото е останал и се оставя докато е топла фурната.
Разновидност с кайма:
Същото като по-горе, като се намалява ориза за сметка на каймата и се добавя подправки заради каймата - по щипка смлян кимион, 2-3 зърна бахар и щипка индийско орехче.
ПП
Ако му се стори на някого, че съм описвала много подробно, то е заради големия ми син в Англия, който искаше да се научат със снахата да ги правят тези любими им манджи с тиквички
Редактирано от MilaO6 на 02.07.22 18:19.
|