|
Тема |
Ето ти и моята рецепта [re: morska~valna] |
|
Автор |
Бaтko (Bath`men Со) |
|
Публикувано | 16.11.06 12:36 |
|
|
Ако някой ти каже, че по нашия край Рибената чорба се прави с вода от Дунава, изсмей се силно ... всъщност, водата е дунавско, но се изкопава дупка на брега, и водата се взема от нея - готова филтрирана.
Рецептата:
Взема се дребна дунавска риба (таранки например), поставят се в тензух и се варят до разваряване с някой и друг корен от магданоз, след което се дават на котките или на кучето. накълцвот се на дребно накой и друг домат, пиперкир глава лук, може и картоф. Нарязват се на едри парчета шаранче, сомче, чигичка, мрянка и всичко се вари в бульона с малко олио и ориз и люто чушле. Внимава се да не се развари рибата. След свалянето от огъня се поръсва с девисил (лющян) и тарос (естрагон).
Налива се по една ракия, казва се наздраве и започва да се сърба чорбата. Често пъти тая чорба, както и вареното телешко е и основно ястие.
да не забравя ... облезът е другото име на уклейката ..... пъженият облез напоня на сафрида.
В домашни условия бульонът за горната рецепта се прави с глава от толстолоб или сом и перките и опашката, като от главата се отделя месото.
Чорба по твоята рецепта ядох доста тази година в Балчишкия регион ... най добре я баха напровили в ресторанта на мидарника до Дълбока.
Наздраве!
Don`t Worry! Be happy!
"Оти се косиш, като че ти мине!"
|
| |
|
|
|