Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:50 21.06.24 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Цветарство и градинарство Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Подправки на балкона [re: cina2]
Автор Taня16O2 (хей ръчички, хе)
Публикувано11.06.08 08:11  



Ето ти инфо за сибирският лук
По високите части на нашите планини на овлажнени места се среща дребно многогодишно растение с тънки, тръбести листа и нежни розови цветове, събрани в топчести съцветия. Това е Allium schoenoprasum - салатен или сибирски лук. За разлика от повечето културни форми лук този не образува така характерните луковици, а за кулинарни цели се използват само листата му. Въпреки че е диворастящ в България, този роднина на чесъна и праза тепърва навлиза в родната кухня. Добре е, че в други части на света (северните и планинските части на Европа, Северна Азия) не са го пренебрегнали по този начин.

В Централна и Западна Европа се използват най-вече пресните листа, тъй като ароматът и вкусът им, намиращи се някъде между тези на пресните чесън и кромид, но по-ненатрапчиви, изчезват почти напълно при силна топлинна обработка или сушене. Поръсването на ястията със ситно нарязан салатен лук непосредствено преди сервирането, ги овкусява по неочаквано добър и деликатен начин. Особено е подходящ за гозби с яйца, сирене или сметанови сосове, но помислете за него и ако приготвяте нещо с риба.

Използването на салатния лук в декорацията на храната води до неочаквани идеи, като например малки хапки от зеленчуци, оформени като колетчета и завързани с тънките листа на лука. Ядливите цветове на растението могат да са изненадващ декоративен и вкусов акцент, сложени в една обикновена зелена салата.

Деликатният вкус на салатния лук изисква малко внимание при комбинирането му с други подправки. Кромидът или чесънът в ястието явно обезсмислят използването му, но вариантите за смесване на вкусовете са неизброими, като съветвам да заложите на съчетания с пресни ароматни треви.

Класическата френска комбинация от свежи подправки Fines Herbes разчита на взаимодействието на четири растения в равни количества със силни и забележими вкус и аромат, които се допълват неповторимо. Това са магданоз, естрагон, салатен лук и подправката с невъзможното име балдаранолистен азмацук или по-приемливото див керевиз Anthriscus cerefolium. Можете да използвате накълцаните треви във всяко ястие, за което мислите, че не му достига щипка свежест.

Тъй като салатен лук се намира трудно на българския пазар, замислете се да отгледате собствени растения в градината или в саксия. Най-лесно ще го направите с помощта на приятели, които вече разполагат с подправката - просто разделете туфата през пролетта. Винаги ще имате прясна подправка, ако просто си отрязвате от връхчетата на листата с ножичка.

ИМЕНА:
латински – Allium schoenoprasum
български – салатен лук, сибирски лук
английски - chives
френски – civette, ciboulette
немски - Schnittlauch
испански - cebollino

Текст: Людмил Хайдутов
сп. "Меню"





Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Подправки на балкона Taня16O2   10.06.08 15:24
. * Re: Подправки на балкона cina2   10.06.08 17:48
. * Re: Подправки на балкона cina2   10.06.08 17:57
. * Re: Подправки на балкона Taня16O2   11.06.08 08:11
. * туй Kиpo   11.06.08 09:30
. * Re: туй Kaлoмaин   11.06.08 11:45
. * Re: Подправки на балкона cina2   12.06.08 14:41
. * Re: Подправки на балкона Kaлoмaин   10.06.08 18:50
. * Re: Подправки на балкона cina2   10.06.08 19:02
. * Re: Подправки на балкона Last Roman   10.06.08 21:01
. * Re: Подправки на балкона cina2   12.06.08 14:34
. * Re: Подправки на балкона Last Roman   12.06.08 15:22
. * Re: Подправки на балкона 4onkin   10.06.08 22:52
. * Похвално, martyr   11.06.08 11:08
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.