|
Тема |
Със закъснение.. [re: hexagram] |
|
Автор |
Drona (чирак) |
|
Публикувано | 21.03.04 16:24 |
|
|
Моля да ме извниш за закъснението, но исках да пробвам рецептата преди да я препоръчвам:
Важна е пропорцията : на 2 мерки елда/3 мерки вода.
Първо загрявам в дълбок съд мазнина и в нея слагам промитата и изчистена елда. запържвам докато си пормени цвета; посолявам и добавям горещата вода.... Вари се докато остане почти на сухо.
Това е основа. От тук наесетне може всякакво творчество според вкуса: наприерм, първо да се запържи насинен лук+моркови и гъбки ( да речем); като стане лука на "стъкло" се добавя елдата и т.н.
Може към сварената така елда да се добави прясно мляко (който го яде); може да не се посолява, а като стане готова да се подслади и прочее...
Ако искаш да стане на по-рядка каша пропорцията между елдата и водата е: на 1.5 мерки еда/3 мерки вода.
Това е.
всички модификации коит намерих са на такава основа.
Приятен апетит.
Спомних си една песен, която ми пееше моят прадядо:"елдената каша е майката наша."....
|
| |
|
|
|