Най- добре за покълването да се използва буркан. Количеството на семената е различно и зависи от повишаването на обема. Люцерната например, повишава обема си доста, докато житото почти не. Това се разбира най- добре с практиката. Големината на съда за покълване също се избира според обема. По правило, семената първо престояват натопени във вода, между 4 и 24 часа, в зависимост от вида. Трябва да са на стайна температура. За всеки вид си има температурни предпочитания. Най- добре е да се използва изворна вода за заливане. Буркана в който кълнят семената, се покрива с тензух и се захваща с ластик или се слага нормална ламаринена капачка, по която се пробиват дупки. След като мине времето за киснене, буркана със семената се изплаква на чешмяна вода(за тази процедура вече може да се използва такава вода) и се изцежда. Семената имат нужната влага и се оставят за покълване. Възможно е бурканът да се остави под ъгъл, за да се изцежда водата, но може и без такива екстри. Също така на дъното да се постави марля или памук, която да попива излишната вода. Най- добре е да се закупят специалните ванички за покълнали семена, те са евтини, в някои магазини за домашни потреби ги има. Наскоро видях такива в магазин на ТСМ. Тези ванички се захлупват една в друга и дъното им е набраздено така, че водата да се отцежда и да няма пряк досег със семената. Важно е в началото буркана да бъде завит, за да може семето да бъде на затъмнено и да покълне, по този начин имитираме оптималните уловия, ако то би попаднало в земята. А, те са - температура, влага, затъмнено. Всеки ден по един-два пъти, семената се изплакват, за да се отстранят метаболичните отпадъци, както и да се поддържа влажността на семето. Ако се използват плоски съдове, трябва да се има предвид, че семената ще изсъхват по-лесно и поне два пъти на ден трябва да се изплакват.
Здравослвният ефект от покълналите семена се дължи, на факта, че по време на покълването семето концентрира голямо количество прана. Процесът, свързан с раждането на нов живот, винаги е високоенергиен. Събуждането на живота в храната я прави суперпълноценна. Чисто химичните промени са свързани с повишаване съдържанието на витамините, ензимите и всички биологично активни вещества. Много добро средство са за преодоляване на пролетната умора, както и за борба с лошото настроение, което я съпътства.
Повишават издръжливостта, виталитета, за любителите - потентността.
Предпазват от простудни заболявания. Съчетанието им със сироп от бъзак, приет сутрин на гладно, през студените месеци, намаляват риска от заболяване. Спомагат за умереното хранене, понеже засищат бързо и позволяват на организма да засили усвояването на хранителните вещества. Усвояват се с минимално количество енергия.
Предполагам, че първоначално изглежда малко сложно и обременяващо, но е въпрос на навик, в момента въобще не ми пречи, просто като се върна и си изплакна бурканчетата, заредя нови, нищо особенно.
Освен това, са перфектна храна за прасад(предлагане храната преди ядене). Добре е да се опита, не е за изпускане.
Редовната употреба на покълнали семена, спомага за естественото отказване от нечиста храна, по естествен път. Получава се някаква несъвместимост.
|