Механата Избата, на Славянска 18, до Алжирското посолство. Малце противоречиви данни, преценявай сам. Малко заведение в изба (4 маси шесторки, 4 четворки и 2-3 двойки).
Бях там 2 пъти, записах си впечатления от първия път за да не ги забравя. Днес бях втори път, с кеф .
Първия път, в траурния петък обслужването беше перфектно, професионално, днес-друг екип, мърлячи. И двата пъти бяха заети само още 2 маси, което подсказва нещо за заведението. Има двор, но там не изнасят маси, и сервитьора ми каза че лятно време ставало...задушно вътре. Май са прави, имат само 2-3 прозорчета 40/80, прАблем. Ама имали и друга механа в Лозенец, една улица след "Под Липите", там имали градина.
ДОКЛАДА: Музиката беше неусетна, което за мен е ГОЛЕМ плюс.
Добре направени (скъпички) салати, усеща се че режат пресните зеленчуци след поръчката, ама с редовния недостатък на почти всички софийски кръчми-доматите бяха от "пластмасовите". За 5-6 лв/300 гр салата можеха и по свестен домат да сложат. А, и в мойта "градинска" салата нямаше босилека който го имаше в менюто, ама страхотните мариновани тиквички и биволското сирене компенсираха това. Нямат туршии, в нета ги има ама май не са упдейтнали менюто там.
Зехтина на масата беше Екстра Върджин, а оцета-балсамико, две много приятни изненади. На масата имаше (освен сол) чубрица и червен пипер
Пилешката пържола на първата ми сътрапезничка изглеждаше чудесно, ако беше телешка: Дебеличка, не бита с чук, и запечатана от вън. Ама беше пилешка, което я прави неподходящо суровичка вътре. Гарнитурата от сотирани картофи беше чудесна, накрая си я поръчах (заедно с ИСТИНСКО сирене натюр) като екстра блюда за допиването на виното.
Моето "Свинско по македонски" беше като свинската версия на Биф Строганоф (без киселите краставички, които слагат в България), но с чувствителното присъствие на ПРЕСНИ (не от консерви) гъби. ЧУДЕСНО направено блюдо.
Виното (Уникато Рубин на Дамяница, 23 лв/б, 14,5% алк, по евтино от в менюто в нета) беше с левче по скъпо от No man's land Gold, и беше чудесно...докато свърши бутилката-имаше утайка в чашата. Не че се впрягам, ама кофти. Наливното Телиш в менюто го нямаше в бюфета, предложиха ми за допиването другото Уникато в 375 мл бутилка (С ТАПА, не метална капачка) безплатно, като компенсация за утайката в първата бутилка.
Днес по обяд пак бяхме там, в друг състав. Сътрапезника ми не се възхити от шкембе чорбата, моята топеница (кьополу и лютеница) беше чудесна с тънките им чесънови питки и балсамикото. Разделихме си ОГРОМНАТА овчарската салата (изглеждаше по голяма от 400 гр в менюто) с ракиите (СКЪПИ, нихната...)
Сътрапезника ми получи ОГРОМЕН джолан та му помогнах малце, ВКУСЕН, топеше се в устата: Май днес го бяха правили, а не презатоплен. Мойта радомирска каварма беше чудесна. От съседната маса обаче чух оплакване че поръчаната алангле пържола я получили като подметка. Е, смениха им я, ама мърляческа работа я на сервитьора, я на грил'мана. Май който им готви гозбите е по майстор от който е на грила.
Имат богат и добър избор на вина, с разумни цени. Санта Сара Мерло в магазин съм купувал за 29 лв, в ресторанта е "само" 35. Нали съм си циция, поръчах Уникато Мелник(по слабичко от Рубин, "само" 13,5%алк) и после златната Нечия земя-безупречни за цената им в този иначе малце скъпичък ресторант. Е, имат и вина над 60 лв, ама съм циция и пихме от по евтините. Е, не от най евтините, имаше и разни Мавруди и Гъмзи от по 15-18 лв, ама се уважавам прекалено много за да ги пия втори път: Минавал съм се с тях по веднъж, и се уча от грешките си.
Долната черта : Value for money 60-70 по стобалната ми система, малко по скъпичък от стандартните механи, и трябва да се обяснява на сервитьора как да направят пържолите.
THESE ARE MY PRINCIPLES. AND IF YOU DON'T LIKE THEM, I HAVE OTHERS.
|