Маги! Наистина се надявам да отвориш ресторант с български гозби, с удоволствие ще го посещаваме!
От нещата, които съм готвила на германци, май с безусловен успех се ползва кавърмата. Аз я правя с много лук, нарязан на тънки колелца, гъби, червена чушка /става и с холандските, макар е по-добре да е с "нашенска" от турски магазин/, после я запичам на фурна с няколко разбити яйца отгоре. Става много красиво и в гювечета, но тук нямам... Може да се прави освен със свинско, също и с пилешко или пуешко.
Друго - колегите ми не можаха да разпознаят в "Снежанката", която приготвих прословутото тук "Садзики". Приготвям я с 10%-ово мляко /пак от турските магазини, не си спомням фирмата, ама има май само едно - с една девойка, опаковка от 1 кг/, и с много орехи.
Други неща, които се харесват:
агнешки котлети със зелен лук, магданоз и джожден
телешки или свински пържоли без кости с моркови и чесън /рецептата е на П. Чолчева/
свинско с праз-лук
пиле-паприка - пак от Пенка Чолчева /аз го готвя от пилешки гърди с много печени червени чушки, нарязани на ленти, домати и чесън/
телешко/свинско-тербелия /не помня дали точно така се казваше - готви се месото със сос от кисело мляко, оцет и моркови на пръчици - пак от Чолчева/
Внимавам да ги сервирам обаче месото отделно от зеленчука, че иначе се шокират що е то
Сигурна съм, че ще имат успех и:
Руло "Стефани" /е, малко е гръцко, ама си е популярно и в България/
капама /ама голям зор, докато се направи.../
предястие от гъбки, запечени с кашкавал и масълце в шапчиците
пиринки /така баба ми казваше на кюфтета от лапад, лук, брашно и яйца - смесваш и пържиш, аз ги правя тук със спанак, че на лапад не съм попадала/
Баницата се радва на безусловен успех на всички български купони, ама немците много-много не й обръщат внимание. Пък и е вкусна най-вече топла, така че не знам дали е удачно меню за ресторант. Иначе баницата е цяла отделна тема: зелник, тиквеник, баница с праз, спанак, лук
Смятам, че много ще върви и леща/боб чорба и супа топчета, а и идеята на Дебора за телешкото варено също е чудесна!
Не си спомням дали някой спомена за:
пържени тиквички в подлучено кисело мляко и копър
пържени патладжани със сос или като имам-баялдъ
Традиционното вретено - на скара или пържено в панировка
супа от коприва, киселец, лапад /е, може и баналния спанак.../
За по-специални случаи:
чевермета, оркестър с традиционна музика и танци /хм, защо не - откога не съм си тропвала истинска ръченица.../ - ама това ще е май за по-нататък, като потръгнат нещата... Май измежду българите, с които общувам тук има и такива, които са наясно с фолклорната ни музика. Ей, ама аз като се размечах - отиде тя! Ама не е случайно - на мен ми е стара мечта да отварям ресторант... Да не забравиш да обявиш тук, когато е готов! Ще му спретнем един малък сайт и скромна реклама, че иначе няма да има къде да настаняваш всички желаещи
|