|
Тема |
Re:Сори... [re: Pantarey] |
|
Автор |
3opниk (неспасяем) |
|
Публикувано | 22.05.07 08:51 |
|
|
Извинявай, че се праим на Мара Подробната, ама тук хората, правилно са ти казали, че за нагряване на водата до 100 градуса е необходимо физически да се осигурят калориите.
Ако се справиш с топлотехническите начини за нагряване на вода, ще видиш, ... че най-икономично е затоплянето, ако нагревателят е вътре във водата и с достатъчно голяма площ и топлинен напор не повече от 25 градуса. При "готвене в тенджера" това е трудно осъществимо, затова - икономиите трябва да се осъществят от това: да не излъчва вертикалната периферия, да не се обдухва от конвекция свободно. Въздухът е много добър изолатор на топлина.
Неметална, негорлива "поличка" около тенджерето, решава въпроса с икономиите. Разбира се, импулсно ако се действа на малко инерционен нагревател е още по-добре. С възможност за "режим" на нагряване в зависимост от количеството... супа!
... А и не е без значение, че манджите на "бавен огън" стават по-вкусни... Защото е имало време, топлината да проникне достатъчно дълбоко във всяка мръвка, без да я прегрява "външно" , а вътре - да не е чула още че се нагрява, понеже е ... била на замръз от хладилник, например. Топлопренасянето на продуктите е важно, за "правилно" готвене- топлинна обработка за санитарен минимум на безопасност.
Вж, ако топлиш вода за ... къпане, миене - тогава, да - без значение е как, стига да се осигури енергията ... в началото го описвах
.....................................
Животът е стар, тъп виц, а Човекът е смешната му част!
|
| |
|
|
|