|
Тема |
абсент(не пак, а отново) [re: baychev] |
|
Автор | patilan42O (Нерегистриран) | |
Публикувано | 12.03.05 09:46 |
|
|
ами преди 2-3 седмици обяснявах ама явно не си го про4ел...
Това което се продава под това име май наистина е вид мастика, защото съдържа малко или никак абсентин...
Ако си го свариш сам, излиза НаистинА психотропен, и около 60-70 градуса
технологията е следната:
береш гор4ив пелин (расте из цяла България, но най- много в Добруджа и изто4ните Родопи)
FAMILY : Compositae (Composite)
GENUS : Artemisia
SPECIES : absinthium
виж тук на картинката
http://www.erowid.org//plants/wormwood/wormwood.shtml
на 4етвърт кило гор4ив пелин се слага с по 1 литър етилов спирт( домашна ракия)
и по едно настъргано индиййско орех4е. и се затваря добре в някакъв съд( туба от мин. вода)
( в оригиналните рецепти за абсент фигурират и малки коли4ества блатен аир и още някои билки, но те не са кой-знае колко психотропни, нито пък се намират лесно)
4ака се една седмица, после спирта, разтворил каквото може се слага на мястото на джибрите в казан4е за ракия, и се слага на бавен огън да се дестилира.
от серпентинката по4ва да капе абсент, който се събира в шишенце, докато от серпентинката по4не да капе само вода.
в казана е останала цялата гор4илка, а в шишенцето се е събрала бледо жълто-зеленикава те4ност със специфи4ен аромат, неизвестно , но високо съдържание на абсентин и известно ( 60-70 градуса) съдържание на етилов алкохол.
Ритуала на пиене ( а той е и тест за нали4ието на абсентин) изисква 4ашка, захар, настърган лед, специална надуп4ена лъжица и малко вода.
в 4ашата се налива около 25 гр абсент.
в надуп4ената лъжица се слага захар инастърган лед.
лъжицата се държи на д 4ашата и бавно се налива през нея около 25 гр вода.
когато се смеси със студената вода, абсента се "замъглява", но не като мастика, а много по- фино, с цвета на лунен камък.
Наздраве и да ви е сладко!
ефекта трудно се описва, раз4увства те, музиката става прекрасна, цветовете- ярки, и ти е едно такова радостно, и сякаш не просто вървиш а танцуваш....
п.с. ако нямаш казан за ракия можеш да си го направиш сам, трявбват ти около 2 метра медна тръби4ка с диаметър 1 см, навита на спирала(серпентина), една тенекия от сирене една алуминиева бутилка от danzka водка или по- голям етален съд, който да се затваря хермети4но
(казан) , но не забравяй 4е според новите закони изработването и използването на дестилатор(казан за ракия) без надлежно разрешение е наказуемо.
|
| |
|
|
|