|
Тема |
Re: Как се прави дюлева ракия? [re: andiwas] |
|
Автор |
StillMan (непознат) |
|
Публикувано | 18.11.09 17:35 |
|
|
Дюлата е плод с много ниско съдържание на захар.Ако се ползва само плод,от 100кг.дюли,ще се получат 2-4л.ракия.Използва се основно за аромат,като ароматните вещества се съдържат предимно в кората.
Аз съм я правил по следният начин.Отстранявам сърцевината и семките от плода.Останалата част може да се настърже на едро,да се нареже на дребно или да се намачка.На 8 кг.плод,слагам 20 л. вода и 4 кг. захар.При температура на водата 18-26 градуса,слагам 3 пакетчета (21гр.) суха мая. За да се подхрани по-добре маята,прибавям едно пакетче (10 гр.) амониев бикарбонат (от бакалията) и около 1 гр. магнезиев сулфат.(от аптеката).Водата трябва да се разбърка,за да се насити с кислород.Само тогава,маята ще започне да се размножава енергично.Бидона се затваря плътно и на капака се поставя сифон или маркуче потопено във вода.Ферментацията може да продължи 30-40дена и спирането на бълбукането е признак за завършена ферментация.Ако всичко е наред,в бидона ще има 12-14 процента алкохол.Оставя се няколко дена да се утаи маята и се отлива внимателно с маркуч.Следва дестилация. Наздраве!
|
| |
|
|
|